Αλέξης Χαρίτσης: Θέλουμε επενδύσεις που δημιουργούν νέες σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας

«Από τα μνημόνια βγαίνουμε οριστικά το ερχόμενο καλοκαίρι με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό δεν είναι μία εκτίμηση της κυβέρνησης, είναι η δημόσια διατυπωμένη θέση κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως και του ΔΝΤ. Στην ουσία όμως τώρα ξεκινά το μεγάλο στοίχημα. Το πώς δηλαδή θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε μία κρίση σαν και αυτή. Και αυτό σχετίζεται με την ουσιαστική συζήτηση που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση. Προς αυτή την κατεύθυνση συντονίζουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για την ενίσχυση της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής, τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και της σύνδεσής τους με την παραγωγή, καθώς και την αύξηση των εξαγωγών».

Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο Περιοδικό Epsilon7 ενώ υπογράμμισε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης. «Απαιτεί τη συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των παραγωγικών και αυτοδιοικητικών φορέων και κυρίως, την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη συζήτηση την έχει ανοίξει πλατιά, μέσα από τα αναπτυξιακά συνέδρια σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Επενδύσεις

Σχετικά με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας σημείωσε ότι είναι έντονο ενώ αναφορικά με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και εμπόδια σε μεγάλες επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό, την Χαλκιδική και τη Κασσιόπη ο κ. Χαρίτσης ανέφερε τα εξής: «Όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ κινδυνολογούσε προβλέποντας βύθιση της οικονομίας και δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Όταν διαψεύστηκε οικτρά βρήκε νέο τροπάρι για τα δήθεν εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση στις επενδύσεις. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα fake news που αναπαράγεται από μέρος του τύπου για να δημιουργηθεί η εικονική πραγματικότητα μιας κυβέρνησης που διώχνει τις επενδύσεις. Η εικόνα αυτή απέχει παρασάγγας από την αλήθεια.

Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Εντός μάλιστα του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους επενδυτές. Όπως δηλαδή γίνεται σε κάθε ευνομούμενο κράτος της Ευρώπης.

Το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά είναι στοιχεία της ταυτότητας μας και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε ως εμπόδια. Όχι μόνο εμπόδια δεν είναι αλλά συνιστούν σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Είναι αυτά που φέρνουν 30 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο από όλον τον κόσμο και κάνουν τη χώρα μας ελκυστική για τους επενδυτές. Η προστασία και η ανάδειξή τους λοιπόν προσθέτει αξία στις ίδιες τις επενδύσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι υλοποιείται από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και διαμορφώνεται ένα σταθερό και διάφανο πλαίσιο με κοινούς κανόνες για όλους. «Αυτά είναι πράγματα που μας τα ζητούν όλοι οι σοβαροί επενδυτές» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «πρακτικές που ήθελαν τις «επενδύσεις» να υλοποιούνται ανάλογα με την πρόσβαση τους στην πολιτική εξουσία ή χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και παρακάμπτοντας την ισχύουσα νομοθεσία, δεν έχουν θέση στη δική μας λογική».

Θέλουμε λοιπόν επενδύσεις, είπε ο κ. Χαρίτσης, που δημιουργούν νέες σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, που παράγουν φορολογικά έσοδα για το κράτος και δεν «παρκάρουν» στο εξωτερικό - σε φορολογικούς παραδείσους - όλα τους τα κέρδη. Που μεταφέρουν, τέλος, τεχνογνωσία και δημιουργούν ένα παραγωγικό οικοσύστημα γύρω τους το οποίο αναβαθμίζει συνολικά τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες. «Αυτές τις επενδύσεις τις διευκολύνουμε με κάθε μέσο στη διάθεσή μας» τόνισε.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Πέρα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, που αποδεικνύεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, έχουν εξασφαλιστεί και επιπλέον κονδύλια για τη στήριξη των επενδύσεων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ενισχύθηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας με περίπου 2 δις μέσα στο 2017 ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια έχουν ήδη δρομολογηθεί συμφωνίες με την ΕΤΕπ για έργα και προγράμματα χρηματοδότησης που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δις. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της τράπεζας.

Στην ίδια κατεύθυνση, προχωράει η δημιουργία πέντε νέων εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων για τη στοχευμένη χρηματοδότηση διαφορετικών τομέων της οικονομίας. Το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα ενισχύσει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας, το νέο Ταμείο Υποδομών θα χρηματοδοτήσει μικρά και μεγάλα έργα υποδομής στους δήμους όλης της χώρας, το νέο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) θα στηρίξει καινοτόμες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους, με τη μορφή της συμμετοχής τους στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Το πρόγραμμα Εξ΄ οικονομώ κατ' οίκον, τέλος, θα στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χορηγεί μικροδάνεια σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Τα νέα αυτά ταμεία, όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτσης, θα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) ενώ είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να κινητοποιήσουν και τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και την αποφασιστική διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, όπως ανέφερε ο ίδιος, ολοκληρώνεται η εξυγίανση των τραπεζών προκειμένου να επιτελέσουν και πάλι τον ρόλο τους ως βασικού «αιμοδότη» των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. «Χρειάζεται τώρα και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Στα σχέδια της κυβέρνησης για την αύξηση των επενδύσεων, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι η αλλαγή του πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και υλοποίησής τους και για τη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να εντάσσονται σχέδια από περισσότερους κλάδους της οικονομίας, πέρα από την ενέργεια και τον τουρισμό, που περιορίζονταν μέχρι τώρα.

Επιπλέον, το υπουργείο θα φέρει άμεσα νέο νόμο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς ο οποίος εισάγει κοινά εργαλεία και μεθοδολογία για όλους τους ελεγκτικούς φορείς και καθορίζει με σαφήνεια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τόσο του ελεγχόμενου όσο και του ελεγκτή, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ