Πάτρα: Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ για το 2018 - Ποιοι θα έχουν έκπτωση στον λογαριασμό τους

συζητείται αυτή την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εισηγητής είναι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

«Ο λαός μας συνεχίζει να υφίσταται μια πολιτική η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νερό ως εμπορεύσιμο είδος.

Πρόσφατα ψηφίστηκε και καινούργιος νόμος από την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα πλαίσια της υλοποίησης των στρατηγικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία το κόστος διαχείρισης του νερού μετατίθεται στα λαϊκά νοικοκυριά τους φτωχούς και μικρούς αγρότες κλπ.

Ενισχύεται παραπέρα η μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό για το λαό και πολύ φτηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται το νερό, τα παράγωγά του, τα αποτελέσματα της χρήσης του και επιβαρύνει δραματικά τη λαϊκή κατανάλωση με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απρόσκοπτη χρήση του για τις καθημερινές ανάγκες που είναι η σκληρή πραγματικότητα τις μέρες μας.

Οι ΔΕΥΑ μετατρέπονται πλήρως σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις που το βάρος της συντήρησης, του εκσυγχρονισμού και της όποιας ανάπτυξης νέων δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας το σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού των εργαζομένων.

Επεκτείνεται η δραστηριότητα των ΔΕΥΑ με αντικείμενα την εμφιάλωση και εμπορία νερού, την λειτουργία και εκμετάλλευση των δικτύων φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης καθώς και την αξιοποίηση και εμπορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στην «δίκαιη Ανάπτυξη» με τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών.

Νομοθετήθηκε νέο χαράτσι (περιβαλλοντικό τέλος το ονομάζουν) το οποίο επιβάλλεται αυθαίρετα από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων για δήθεν κατασκευή έργων που απαιτούνται σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης των νερών όταν για δεκαετίες ολόκληρες σχεδόν κανένα έργο δεν κατασκευάστηκε για διαχείριση και ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.

Οι ΔΕΥΑ γίνονται φοροεισπράκτορες που θα καταθέτουν το τέλος στο «Πράσινο Ταμείο» συμπληρώνοντας τη φορολεηλασία του μικρού και μεσαίου εισοδήματος του λαού μας.

Επιβάλλεται υποχρεωτικά το ειδικό τέλος 80% που προβλέπεται από το άρθρο 11 του Ν.1069/80 σε όλα τα τιμολόγια κατανάλωσης νερού, για την κατασκευή έργων όταν η κρατική χρηματοδότηση είναι μηδενική και έργα αυτόνομα ύδρευσης-αποχέτευσης, ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Επιβάλλεται η ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης και η ανάκτηση κόστους κεφαλαίου.

Συνεχίζεται η «επιδότηση» της Ιδιωτικής ΔΕΗ από τις ΔΕΥΑ δηλ. από τις τσέπες λαϊκών νοικοκυριών μέσα από την τιμολόγηση των καταναλώσεων με το οικιακό τιμολόγιο αντί βιομηχανικό.

Επίσης συνεχίζεται να επιβάλλεται ΦΠΑ στη τιμή του νερού όπως και στα αγαθά πρώτης ανάγκης για το λαό.

Είναι καθαρό ότι και εδώ σ’ αυτό το κρίσιμο για την ζωή των κατοίκων μας ζήτημα συγκρούονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Μια, η κυρίαρχη, που βλέπει τη λαϊκή ανάγκη για νερό, είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας. Είναι η λογική της ανάπτυξης που προβάλουν σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι η λογική που στηρίζει το σύνολο των αστικών κομμάτων, η Ε.Ε., οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι η ίδια πολιτική που ετοιμάζει πυρετωδώς την τοπική διοίκηση να γίνει μεσάζοντας αυτής της αντιδραστικής πολιτικής.

Αυτό το πλαίσιο φέρνει την όλο και μεγαλύτερη αποδυνάμωση και αποσύνδεση της χρηματοδότησης των φορέων της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος. Η τσέπη του δημότη να πληρώνει και να ξαναπληρώνει για βασικές κοινωνικές ανάγκες όπως είναι και το νερό.

Από την άλλη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως οδηγό της Ανάπτυξης, την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτή η ανάπτυξη μόνο μπορεί να είναι φιλολαϊκή, μπορεί να απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας μας, να δώσει διέξοδο στην νεολαία από την ανεργία, να είναι το νερό κοινωνικό αγαθό.

Αυτή η γραμμή ανάπτυξης είναι υπόθεση και ευθύνη ενός ισχυρού Λαϊκού Κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι αυτή η πολιτική που μπορεί να υποχρεώσει και τις Κυβερνήσεις, έστω και ευκαιριακά, προσωρινά, να στρέψουν πόρους σε υποδομές, που αφορούν στην ζωή της Λαϊκής οικογένειας, χωρίς να πληρώνει και να ξεπληρώνει και πάλι απροστάτευτη να μένει.

Η στάση της Δημοτικής Αρχής είναι συνεπής για την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό, μέσα από την κερδοφόρα δράση είτε από ιδιωτικούς πόρους είτε από δημοτικές και μικτές επιχειρήσεις.

Στηρίζουμε την λαϊκή απαίτηση και το δικαίωμα για φθηνό, ελεγμένο ποιοτικά νερό.

Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού.

 

Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να εξαντλούμε ότι περιθώρια υπάρχουν προκειμένου να παρέχουμε περισσότερες ελαφρύνσεις με μείωση της τιμής του νερού και την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών έργων.

Ήδη η ΔΕΥΑ Πάτρας εφάρμοσε τη Τιμολογιακή Πολιτική για το 2017.

Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρέπει να μείνει χωρίς νερό ενισχύσαμε τη πολιτική του διακανονισμού.

Καταργήσαμε στη πράξη τις διακοπές ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού αλλά τις χρησιμοποιήσαμε ως μέσο προσέγγισης με τους καταναλωτές.

Συνεχίζουμε να διευκολύνουμε με όλα τα μέσα τις λαϊκές οικογένειες γιατί αυτές οι οφειλές αφορούν στο σύνολό τους ανέργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους εξαιτίας της ασκούμενης διαχρονικά, αντιλαϊκής πολιτικής.

Διευρύναμε την βάση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου με αποτέλεσμα να ελαφρυνθούν ή απαλλαγούν 3.675 οικογένειες, με συνολικό όφελος 1.000.000,00€

Με τη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε που παράλληλα στοχεύει στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγάλους καταναλωτές είχαμε αύξηση των εσόδων της ΔΕΥΑΠ.

 

Οι κατηγορίες που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο είναι οι: μακροχρόνια άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α. με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% καθώς και προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% που βαραίνουν τον υπόχρεο, εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων και σιτιζόμενοι από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Πατρέων, Τρίτεκνοι-Πολύτεκνοι και οικογένειες που γειτνιάζουν με το Βιολογικό Καθαρισμό και Ξερόλακκα. 

 

Η ΔΕΥΑ συνεχίζει να ενισχύει τις δράσεις που αναπτύσσει ο Δήμος Πατρέων όπως: Το «Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης» που για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του προγράμματος διέθεσε για το 2016 το ποσό των 20.000,00€ και για το 2017 το ποσό των 30.000,00€.

Με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε και που παράλληλα στοχεύει στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγάλους καταναλωτές προβλέπεται αύξηση των εσόδων της ΔΕΥΑΠ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτάσεις των φορέων της πόλης αλλά και των πολιτών και κυρίως την οικονομική κρίση τις συνέπειες τις οποίες βιώνει ο Ελληνικός Λαός και με μεγαλύτερη ένταση η λαϊκή οικογένεια καταλήξαμε στην Τιμολογιακή Πολιτική για το έτος 2018.

Με την παρούσα τιμολογιακή πολιτική διατηρούνται οι στοχευμένες παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται με την τιμολογιακή πολιτική του 2017 για την περαιτέρω ανακούφιση των οικογενειών που πλήττονται από την άδικη αντιλαϊκή πολιτική (με δυνατότητα υπαγωγής σε αυτές περισσοτέρων δικαιούχων) και ειδικότερα:

1. Η μείωση του παγίου για πολύτεκνους - τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες από 11,8 και 6,0 €/δίμηνο σε 1,0 €/δίμηνο για όλες τις περιοχές.

2. Η μείωση του παγίου για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων από 11,8 και 6,0 €/δίμηνο σε 1,0 €/δίμηνο για όλες τις περιοχές.

3. Η μείωση του παγίου για μακροχρόνια ανέργους από 11,8 και 6,0 €/δίμηνο σε 1,0 €/δίμηνο για όλες τις περιοχές, με αύξηση των τετραγωνικών μέτρων κατοικίας από 100 σε 120 και του ετήσιου εισοδήματος από 6.000,00€ σε 7.000,00 €.

4. Η νέα κατηγορία για κατοικίες οι οποίες βρίσκονται α) πέριξ των ΕΕΛΠ και β) πέριξ του χώρου υγειονομικής ταφής της Ξερόλακκας σύμφωνα με την αρ.720/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , με πάγιο τέλος 1,0€/δίμηνο και τετραμηνιαία κατανάλωση έως 120 κ.μ ατελώς.

5. Η μείωση κατά 20% στις κλίμακες στα τέλη σύνδεσης ύδρευσης για κατοικίες (Γ.1) και περαιτέρω μείωση α) 40% για πολύτεκνους - τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, β) 60% για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, γ) ατελώς για τους εγγεγραμμένους στην τράπεζα τροφίμων, δ) 50% για μακροχρόνια ανέργους και ε) ατελώς για κατοικίες πέριξ ΕΕΛΠ και της Ξερόλακκας.

6. Η μείωση κατά 30% στις κλίμακες στα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης για κατοικίες (Δ.1) και περαιτέρω μείωση α) 40% για πολύτεκνους - τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, β) 60% για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, γ) ατελώς για τους εγγεγραμμένους στην τράπεζα τροφίμων, δ) 50% για μακροχρόνια ανέργους και ε) ατελώς για κατοικίες πέριξ ΕΕΛΠ και της Ξερόλακκας.

7. Η μείωση των ποσοστών συμμετοχής στις δαπάνες επέκτασης - μετατόπισης δικτύου ύδρευσης α) ΣΤ.2.1 από 10% σε 8% β) ΣΤ.2.2 από 15% σε 10% και γ) ΣΤ.2.3 από 25% σε 15%.

8. Η μείωση των ποσοστών συμμετοχής στις δαπάνες επέκτασης δικτύου αποχέτευσης α) Ζ.2.1 από 10% σε 6% β) Ζ.2.2 από 15% σε 10% και γ) Ζ.2.3 από 25% σε 15%.

9. Η μείωση της τιμολόγησης για εξωτερικές διακλαδώσεις α) Ζ.1.1 από 90, €/ μ.μ σε 70,0 € / μ.μ και Ζ.1.2 από 144, €/ τεμ σε 100,0 €/ τεμ.

10. Η μείωση της τιμολόγησης για μετατόπιση του δικτύου αποχέτευσης α) Ζ.4.1.1 απο 195,0 €/μ.μ σε 150,0 €/μ.μ, β)Ζ.4.1.2 απο 215, €/ μ.μ σε 170,0 €/ μ.μ , γ) Ζ.4.2.1 απο 250,0 €/ μ.μ σε 200,0 €/μ.μ και δ) Ζ.4.2.2 απο 340,0 €/μ.μ σε 250,0 €/μ.μ .

11. Η μείωση των χρεώσεων για τις ευπαθείς ομάδες για το βυτίο νερού και το βυτίο λυμάτων κατά 10% και η θέσπιση έκπτωσης 50% στην χρέωση του βυτίου λυμάτων για τις κατοικίες πέριξ των ΕΕΛΠ και της Ξερόλακας.

12. Η μείωση του τέλους επανασύνδεσης (διακοπή λόγω οφειλής) σε οικιακούς καταναλωτές από 12,0 € σε 4,03 €.

13. Η μείωση των κλιμάκων 6,7 και 8 του τιμολογίου Α6 κατά 20%.

14. Η νέα κατηγορία για τα τέλη χρήσης αποχέτευσης, για βιομηχανίες που χρησιμοποιούν και άλλες πηγές υδροδότησης νόμιμα αδειοδοτημένες με χρέωση 0,80 € / κυβικό λυμάτων.

 

Στη Τιμολογιακή Πολιτική του 2018 προβλέπεται:

Η περαιτέρω μείωση στην ενιαία τιμή χρέωσης από 0,40€/κ.μ. σε 0,20€/κ.μ. για το Δήμο Πατρέων και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου-Σχολεία κλπ. ώστε να αντισταθμιστεί η έμμεση επιβάρυνση των πολιτών από την υποχρεωτική επιβολή του τέλους 80% στις καταναλώσεις του νερού.

Μειώνονται τα τέλη σύνδεσης επαγγελματικών χώρων κατά 20% και μετατόπισης παροχών ύδρευσης κατά 40%.

Αναπροσαρμόζεται η δαπάνη ελέγχου μετά από αίτηση δημοτών στο συμβολικό ποσό των 5,00€

Δημιουργείται νέα κατηγορία για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) με μείωση 40% στις κλίμακες κατανάλωσης που ισχύουν κατά περιοχή και μέχρι την κατανάλωση 180 κ.μ./τετράμηνο.

Καλείται η Κυβέρνηση να δείξει την ευαισθησία της για τους εξαθλιωμένους της πολιτικής της και να επιδοτήσει τις ΔΕΥΑ, όπως επιδοτεί την ιδιωτική ΔΕΗ για την απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης των δικαιούχων του Κ.Ε.Α.

Με το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2018 συνεχίζουμε τη βελτίωση της υδροδότησης όλων των περιοχών του Δήμου, την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, τη βελτίωση-εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής

προστασίας στις περιοχές του κέντρου και των νοτιοανατολικών περιοχών της Πάτρας που γειτνιάζουν με τους ποταμούς Γλαύκο και Διακονιάρη.

 

 

Διαβάστε επίσης