Το τρένο που έρχεται... το τρένο που χάνεται

του Γιώργου Ζαφειρόπουλου

Τώρα τελευταία πολύς λόγος γίνεται για το τρένο που έρχεται και που ποτέ δεν φθάνει.

Θα πρέπει να δεχθούμε ως αξίωμα ότι το μεταφορικό αυτό μέσο βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη μιας περιοχής και ότι δεν είναι απλά ένα γρήγορο μέσο μεταφοράς ανθρώπων που δεν έχει και ιδιαίτερη  σημασία αφού υπάρχουν και άλλα μέσα , παρόλο που έτσι έχει  κυρίως αναδειχθεί . Το τρένο είναι το μέσον ανάπτυξης μιας περιοχής αφού δίνει την δυνατότητα  μεταφοράς παραγόμενων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε χώρες της Ανατολής. Αυτό σημαίνει παραγωγή, ανάπτυξη ,εμπόριο ,διαμετακομιστικό κέντρο σε συνδυασμό με το λιμάνι, επέκταση ΒΙΠΕ ,δημιουργία θέσεων εργασίας άρα μείωση ανεργίας  ,παραμονή των νέων στο τόπο μας, δημιουργία επενδύσεων άρα ελπίδα για κάτι καλλίτερο από την μιζέρια και την απελπισία που βιώνουμε σήμερα.

Και εμείς τι κάνουμε; Αντιστεκόμαστε είτε ουσιαστικά όπως κάνει η Δημοτική αρχή Πελετίδη θέλοντας να έλθει το τρένο μέσω Γουρζούμισας  (Λεόντιο ), είτε παθητικά αδιαφορώντας  όπως κάνουν όλοι οι φορείς με εξαίρεση το ΤΕΕ που ασχολείται με το θέμα.

Και για του λόγου το αληθές θα αναφέρω ένα γεγονός που πέρασε απαρατήρητο από όλους. Πριν από περίπου δύο χρόνια  έγινε η δημοπρασία για την  κατασκευή της σιδηροδρομικής  γραμμής από Ψαθόπυργο μέχρι Ρίον. Απόσταση 9,5 χιλιόμετρα περίπου.

Χρόνος αποπεράτωσης του έργου (3,5) τρεισήμισι ολόκληρα χρόνια .Αυτό σημαίνει πως αν γίνει η αναγωγή στο αντίστοιχο  έργο Αθήνας-Πάτρας απόσταση 200 χιλιομ  τότε το έργο αυτό δηλ.  η σιδηροδρομική σύνδεση έως την πόλη μας   θα εκτελεστεί σε 70 χρόνια .Το τμήμα Αθήνα –Κιάτο εκτελέστηκε σε μικρό σχετικά χρόνο ,το υπόλοιπο τμήμα γίνεται με ρυθμούς χελώνας .Η χώρα μας στα δημόσια έργα ζει στην αιωνιότητα.

Γιατί άραγε ;  

Ο χρόνος είναι χρήμα . Δεν το γνωρίζει κανείς σε αυτή την πόλη;

Και το ερώτημα : Δεν  διάβασε κανένας την σύμβαση; Δεν προκάλεσε σε κανέναν εντύπωση αυτός ο τεράστιος χρόνος για μια τόσο μικρή απόσταση;  Καλά ο Δήμαρχος δικαιολογείται ,έχει άλλη στρατηγική στο μυαλό του, την κομματική επιτυχία,  το ΚΚΕ να πηγαίνει καλά και  τα άλλα του είναι λεπτομέρειες . Οι άλλοι φορείς,τα κόμματα ,οι βουλευτές , τα επιμελητήρια ,τα συνδικάτα κλπ, δεν βλέπουν πως με αυτούς τους χρόνους το τρένο θα έλθει μετά από δεκαετίες στην πόλη  σύμφωνα με τα Ελληνικά δεδομένα ,αν έλθει και ότι η ζημιά θα είναι τεράστια και θα έχει χαθεί μια πολύ σπουδαία επένδυση ;

Με αξίνες θα κατασκευάσουν  οι αθεόφοβοι τις γραμμές από ό,τι φαίνεται  ,αφού θα φτιάχνουν 8 μέτρα την ημέρα ;

Βέβαια όλα έχουν την εξήγησή τους . 1)Η ΕΡΓΟΣΕ είναι εργαλείο του κράτους των Αθηνών και ως τέτοιο ποτέ δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό  περιβάλλον έξω από το λεκανοπέδιο  και ας πνίγονται από την πυκνοκατοίκηση 2) γνωρίζουν ότι συντονιστής  φορέας πίεσης σε τοπικό επίπεδο προς το κέντρο  δεν υπάρχει και  όλα τους πάνε καλά . Υπάρχουν  και συμφέροντα βέβαια  που αντιστέκονται.

Έτσι μην ξεκινούν τους αγώνες τους οι κάτοικοι από τώρα για τον τρόπο διέλευσης του τρένου στην Πάτρα, έχουν πολλά  χρόνια μπροστά τους.

 Συμπέρασμα:Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στελεχιακού δυναμικού στην πόλη και κάθε ημέρα που περνά γίνεται και πιο εμφανές. Η απομάκρυνση από την πολιτική ικανών και έμπειρων πολιτών στοιχίζει.

                      Ζαφειρόπουλος Γιώργος

                       Πρώην Αντιδήμαρχος

 

Διαβάστε επίσης