Πάτρα: Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια και να μείνουν απ έξω χωριά! Άμεσα ολοκλήρωση των εργασιών του φράγματος Πείρου - Παραπείρου και σύσταση του φορέα διαχείρισης ζήτησαν οι δήμαρχοι

από τον αντιπεριφερειάρχη γρηγόρη Αλεξόπουλο

Τον κίνδυνο να μείνουν απ έξω χωρία από τη δυτική Αχαΐα και την Ερυμάνθεια που "διψάνε" για νερό, όπως επίσης και να χαθούν τα κονδύλια της Β φάσης της επέκτασης του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, μετέφεραν με αγωνία οι δήμαρχοι δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Πατρέων στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο.

Οι Νικολάου, Καρπής και Πελετίδης συνάντησαν το πρωί τον κ. Αλεξόπουλο στο γραφείο του για μια σειρά από μείζονα ζητήματα των περιοχών τους, ενώ προέταξαν το θέμα του φράγματος.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια που αφορούν τη β φάση του έργου και να μείνουν χωριά χωρίς νερό. Οι δήμαρχοι πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο, ζήτησαν από την Περιφέρεια να πιέσει προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης των εργασιών του φράγματος, αλλά και της σύστασης του διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος. Οι αιρετοί επανέλαβαν την άμεση ανάγκη σύστασης διαδημοτικού φορέα, τονίζοντας ότι υπάρχει κοινό μέτωπο διεκδίκησης. 

ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα ήταν η κακή κατάσταση του δρόμου προς τον ΧΥΤΑ Φλόκα, καθώς χρησιμοποιείται όχι μόνο από τον δήμο δυτικής Αχαΐας, αλλά και από την Πάτρα, τα Καλάβρυτα και τον δήμο Ερυμάνθου για τη μεταφορά των στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, με την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας. Σήμερα μάλιστα την ώρα της σύσκεψης, ένα απορριμμαφορόρο του δήμου δυτικής Αχαΐας τούμπαρε σε ένα δύσκολο σημείο του δρόμου. Ευτυχώς ο οδηγός του δεν κινδύνεψε. Για το θέμα συζητήθηκαν δύο λύσεις και ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας. Πρώτον η βελτίωση και η αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου και δεύτρον η ένταξη μελέτης στο έργο της μονάδας επεξεργασίας, μιας νέας χάραξης από την ΒΙΠΕ προς τον ΧΥΤΑ Φλόκα. 

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΩΝ

Μέχρι και 90 μέτρα η θάλασσα έχει "φάει" τις παραλίες στην ακτογραμμή της Αχαΐας. Οι δήμαρχοι ενημέρωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη για τα επικίνδυνα σημεία και για τις περιοχές που κινδυνεύουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες γιατί απλά η παραλία "εξαφανίστηκε". Ο Χρήστος Νικολαου είπε ότι προτεραιότητα ο δήμος έχει θέσει τις περιοχές Καλαμάκι, Νιφορέικα, Αλυκές και Αλισσό. Όπου εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί κοινή και ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την επιστημονική κοινότητα, αρχές του χρόνου, ώστε να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης κονδυλίου για να μπορούν να καλυφθούν τα έργα της ακτογραμμής της Αχαΐας. 

Συζητήθηκαν επίσης το θέμα της επέκτασης του προαστιακού προς την Κάτω Αχαΐα, με την τοπική κοινωνία να μεταφέρει μέσω του εκπροσώπου της ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, επαναλαμβάνοντας τα οφέλη για τους δύο όμορους δήμους δυτικής Αχαΐας και Πατρέων. 

Β.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ