Παυλόπουλος προς Αγκυρα και Σκόπια: Ειλικρινής φιλία μόνο με έμπρακτο σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε στις γειτονικές χώρες ότι οι Ελληνες κάνουν το παν προκειμένου το παρελθόν να μην διχάζει, αλλά να ενώνει. Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, αλλά αν τηρούν στοχειώδεις προϋποθέσεις.

«Θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά για να γίνει αυτό πράξη, προϋποθέτει, από την πλευρά της Τουρκίας, πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, πρωτίστως δε στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας -κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

«Στηρίζουμε και την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Όμως, η ευόδωση αυτής της προοπτικής δεν συμβιβάζεται με ονόματα που όχι μόνο παραχαράσσουν ασυστόλως την Ιστορία αλλά και αποπνέουν τάσεις αλυτρωτισμού. Διότι το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντιτίθενται ρητώς στην αμφισβήτηση του status quo των συνόρων. Όσο λοιπόν η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εμμένει στην διεκδίκηση ενός τέτοιου ονόματος, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική», συμπλήρωσε ακόμη



Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης