Πίσω από την μάχη για το "Υγεία"

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Όσο ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής, τόσο καταρρέει η δημόσια υγεία. Και όσο αναθεωρούνται τα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας θα γνωρίζει άνοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το γνωρίζουν τόσον τα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία, όσο βεβαίως και τα αντίστοιχα επενδυτικά που αναζητούν ευκαιρίες.

Η Ελλάδα ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές, από την άποψη αυτή, που προβλέπουν ότι στην χώρα μας η ιδιωτική περίθαλψη θα γνωρίσει εκ των πραγμάτων άνοδο. Ευνοείται, εξάλλου, τόσο από την εσωτερική κρίση όσο και από την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή και σε μέρος της βόρειας Αφρικής. Υπό αυτή την έννοια, ο ιατρικός τουρισμός είναι μία δραστηριότητα που θα παρουσιάσει άνοδο. Ευνοείται δε και από το ελληνικό φυσικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτών των προοπτικών, ένας όμιλος όπως αυτός του «Ιατρικού Κέντρου» που ξεκίνησε να δημιουργεί πριν 33 χρόνια ο Γιώργος Αποστολόπουλος, αν θέλει να κρατήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην εγχώρια αγορά, πρέπει να επεκταθεί και να θωρακιστεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο όμιλος, με την δημόσια προσφορά του, επιδιώκει να αποκτήσει το 30% των μετοχών του «Υγεία» που κυκλοφορούν στην αγορά και που θα τού επιτρέψουν να δημιουργήσει αναχώματα στην διείσδυση του επενδυτικού ταμείου CVC, το οποίο έχει εξαγοράσει το «Ιασώ General», μέρος του «Metropolitan» και που ενδιαφέρεται για την αγορά δανείων της «Euromedica».

Το δε timing της πρωτοβουλίας του ομίλου του «Ιατρικού Κέντρου», επικεφαλής του οποίου είναι τα αδέλφια Βασίλης και Χρήστος Αποστολόπουλος, είναι πολύ καλό. Διότι, από οικονομικής πλευράς και κερδοφορίας, ο όμιλος έχει πολύ πιο εύρωστη θέση από τους λοιπούς ανταγωνιστές του. Διαθέτει δηλαδή ένα σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που κανείς στην χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να αγνοήσει.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ