Νέες αποκαλύψεις από τον Κάντα για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens και τα εξοπλιστικά

ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Για το πώς δρούσαν οι κατηγορούμενοι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ προκειμένου να κινείται το παράνομο χρήμα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, κατέθεσε σήμερα Αντώνης Κάντας, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου συνεχίζεται η σχετική δίκη.

Στην κατάθεσή του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1997 – 2002 και κατηγορούμενος σήμερα σε ουκ ολίγες υποθέσεις ως αποδέκτης μαύρου χρήματος αναφέρθηκε στον λογαριασμό που διατηρούσε στην Dresdner Bank.

Όπως είπε, άνοιξε τον συγκεκριμένο λογαριασμό από τον οποίο διακινήθηκαν 1,3 εκ. ευρώ κατά τα λεγόμενά του, προκειμένου να καταθέτει χρήματα που προέρχονταν από τα εξοπλιστικά κατά το χρόνο που ο ίδιος ήταν αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών στο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens ο Φ. Λυγινός ήταν τρομοκρατημένος «σε κατάσταση αυτοκτονίας» ενώ η τράπεζα τον είχε απολύσει και ο ίδιος εργάζονταν πλέον στην BNP Paribas. Μάλιστα όπως είπε, η απομάκρυνσή του Φ. Λυγινού από την Dresdner Bank σηματοδότησε και την μεταφορά του λογαριασμού του στη BNP Paribas.

Για τον έτερο κατηγορούμενο Ελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, είπε ότι του τον είχε συστήσει το 2003 ο Φ. Λυγινός ως προϊστάμενο του. «Είχα πει στον Λυγινό ότι είχα κάποια χρήματα από τα Cornet - 500.000. ευρώ- και ότι ήθελα να τα μεταφέρω. Μιλήσαμε και θεώρησα ότι είχε κάποιο τρόπο να με βοηθήσει. Δε μου είπε ότι θα τα δώσει σε κάποιο τρίτο πρόσωπο να τα μεταφέρει» είπε ο Α.Κάντας εννοώντας τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Αναφερόμενος στα «δώρα» από τα εξοπλιστικά είπε στο δικαστήριο πως αν εκείνος δεν τα έπαιρνε, είτε θα γύριζαν στην κατασκευάστρια εταιρεία, είτε θα παρέμεναν στον αντιπρόσωπο που τα προωθούσε. Άλλωστε , όπως εξήγησε στους δικαστές , στο τίμημα των όπλων ήταν ενσωματωμένο και το κόστος προώθησή τους, δηλαδή οι μίζες. Συνολικά - όπως επανέλαβε - ο ίδιος είχε λάβει 11,3 εκατ. ευρώ για 11 συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Εγώ δεν αποφάσιζα, δεν συμμετείχα σε επιτροπές....Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν για να προχωράει απρόσκοπτα ο φάκελος...να μην τον καθυστερώ...», προσθέτοντας ότι «Αφού δόθηκαν αυτά τα χρήματα σε μένα ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί πήγαινε σε αυτούς που αποφάσιζαν για την προμήθεια των προγραμμάτων».

Μετά από σχετική ερώτηση της έδρας ο Κάντας απάντησε πως η εκτίμησή του είναι «ότι ο κύριος όγκος τον χρημάτων πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα», σημειώνοντας ωστόσο ότι για τον Άκη Τσοχατζόπουλο δε γνωρίζει καθώς δεν ήταν, όπως είπε, και άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.

Πηγή: enikos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ