Μια ιδιαίτερη ημέρα

του θαναση γιανναδακη, πρωην προεδρου τεε δυτ. ελλαδας

Παραλαμβάνεται από τη ΔΕΠΑ και την Περιφερειακή Αρχή το πόρισμα του Τ.Ε.Ε για τη δημιουργία αποκεντρωμένων δικτύων Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αυτό γίνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Δημόσια.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί πλέον γίνεται σαφές ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με όσο το δυνατό σαφέστερα χρονοδιαγράμματα.

Για όλους εμάς που δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να προχωρήσει αυτό το θεμελιώδες ζήτημα για την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας μας, δεν μπορεί παρά να υπάρχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση.

Ήμασταν οι πρώτοι που το έθεσαν; Προφανώς, όχι.

Ήμασταν οι μόνοι που το πίστεψαν; Προφανώς, όχι.

Ήταν ευθύς και ομαλός ο δρόμος; Προφανώς, όχι.

Ήταν όμως η πρώτη φορά που από το 2010 μέχρι το 2014, όταν δόθηκε η πολιτική εντολή για την εκκίνηση της Προγραμματικής Σύμβασης, που το Τ.Ε.Ε κινητοποίησε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω. Ακόμη και όταν ήταν εμφανές ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση να προχωρήσουμε. Κάθε εμπόδιο μας δυνάμωνε.

Δεν αφήσαμε πόρτα που δεν χτυπήσαμε για να εκφράσουμε τις θέσεις μας και να παρουσιάσουμε τα στοιχεία που διαθέταμε και στο τέλος διεκδικήσαμε την Προγραμματική Σύμβαση ακόμη και με τη μορφή τελεσίγραφου.

Ακολούθησαν δύο χρόνια σκληρής δουλειάς. Χιλιάδες χιλιόμετρα για συναντήσεις, εκατοντάδες εργατοώρες σε επιστημονική δουλειά και διαμόρφωση στρατηγικής και μια, απολύτως, δίκαιη προσπάθεια φαίνεται να βαίνουν στην τελική ευθεία για να γίνει κάτι, που παρότι αυτονόητο, σήμερα μπορεί να πάρει «σάρκα και οστά».

Να καταφέρουμε να στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής μας μειώνοντας το παραγωγικό κόστος και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων.

Να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Να υποστηρίξουμε τις δημόσιες δομές και να συμβάλουμε στην εξοικονόμηση πόρων.

Να συμβάλουμε στη βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής μας.

Τελειώσαμε; Προφανώς, όχι.

Έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια; Προφανώς, όχι.

Όλα από εδώ και πέρα θα είναι εύκολα; Προφανώς, όχι.

Όμως, όλα αυτά τα ξέρουμε. Τα ξέραμε και από την αρχή.

Όπως, επίσης, ξέρουμε ότι κάθε σημαντική εξέλιξη είναι σαν έναν ποταμό. Από τη μία όχθη βρίσκονται αυτοί που οδηγούν τις εξελίξεις με τη στρατηγική τους και τη δουλειά τους και από την άλλη αυτοί που μιλάνε για τις εξελίξεις ενώ θα έπρεπε να δουλεύουν για αυτές.

Εμείς την όχθη του ποταμού την έχουμε επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτήν θα συνεχίσουμε.

Οι Ανάγκες μας ήταν και θα είναι το Μέτρο μας.

Οι Ελπίδες μας ήταν και θα είναι η Δύναμη μας.

Η καρδιά μας χτυπάει, προοδευτικά, για ένα καλύτερο αύριο.

Venceremos

Υ.Γ :Περισσότερα, στα μικρόφωνα…..

Διαβάστε επίσης