Η πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ, η μουσική από το '74 που πληρώθηκε 12.000 ευρώ, η θεατρική ρίψη φέιγ βολάν και τα καρναβαλικά ομοιώματα

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Χρειάστηκε να πληρώσουμε ως ΔΗΠΕΘΕ 12.000 ευρώ για να ακούσουμε στην πρεμιέρα της κεντρικής θεατρικής παραγωγής μας, την ίδια μουσική, του κατά τα άλλα συμπαθούς και εγνωσμένης καλλιτεχνικής αξίας Θάνου  Μικρούτσικου, έτσι όπως αυτή έρχεται από το μακρινό 1974 και έχει κατοχυρώσει θέση στα αυτιά μας, με αποτέλεσμα να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο το ηχητικό ...απείραχτο.

Σαν να είχαμε βάλει το δίσκο στο πικ απ και να φέρναμε αγωνιστικές στροφές στο μωσαϊκό, ήταν η μουσική επένδυση της παράστασης η οποία κόστισε αρκετά ακριβά ως επανάληψη, προκαλώντας και εύλογα ερωτήματα.

Για να γίνει κατανοητό το δυσανάλογο του πράγματος επί της αμοιβής, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης έλαβε συνολικά 18.000 ευρώ, κάνοντας εκτός από τη σκηνοθεσία, τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία για το «Φουέντε Οβεχούνα- Η Πηγή των Αμνών», μια  αληθινή  ιστορία  των κατοίκων ενός χωριού της Ισπανίας του 1470, που ξεσηκώθηκαν εναντίον του αδίστακτου διοικητή Φερνάν Γκόμεθ ντε Γκουθμάν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του (για να μην λησμονούμε και το διαρκές αγωνιστικό μήνυμα που έχει εκτοξεύσει από τις δραματουργικές επιλογές των Πατρών κάθε μη επαναστάτη συγγραφέα, με την έννοια της γροθιάς και του φέιγ βολάν).

Επί τη ευκαιρία της αναφοράς στα φέιγ βολάν, να αναφέρουμε ότι έκπληκτο το κοινό της πρεμιέρας είδε από την οροφή να πέφτουν λευκά φέγ βολάν, την ώρα που το επαναστατημένο χωριό δολοφονούσε τον κακό διοικητή (ευτυχώς δεν είχαν πάνω κάποιο σύνθημα εφάμιλλο του αλησμόνητου εργάτη με τη σηκωμένη γροθιά στον "Γαλιλαίο"), νοσταλγώντας οι πλέον ευφάνταστοι τους Ρόλινγκ Στόουνς οι οποίοι πετούσαν χρυσά χαρτάκια στις (με άλλη έννοια και ύφος) επαναστατικές τους μουσικές διαδρομές!

Όχι δεν εντυπωσίασαν το κοινό του δημοτικού θεάτρου τα χαρτάκια που μας παρέμπεμψαν στη ρίψη φέιγ βολάν απανταχού της πόλης, αντιθέτως προκάλεσαν έναν μίνι γέλωτα, ο οποίος είχε από πριν ξεπεραστεί με την εμφάνιση των ομοιωμάτων του βασιλιά και της βασίλισσας εν είδη καρναβαλικών φιγούρων.

Υπήρχε και κάτι καλό στην χθεσινή πρεμιέρα; Ναι. Οι ηθοποιοί της παράστασης ήσαν εξαιρετικοί. Μόνο που οι αμοιβές τους δεν φτάνουν ούτε κατ΄ελάχιστον αυτές της μουσικής επανάληψης, του κατά τα αλλα μοναδικού, αν και πανάκριβου,  Θάνου.

 

Διαβάστε επίσης