Η «ατζέντα» της σημερινής συνάντησης Τσίπρα - Μακρόν

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Την πόρτα του Ελιζέ θα περάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος), όπου και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο πολιτικοί θα πάρουν μαζί πρόγευμα εργασίας. Και θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να συζητήσουν σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και σε αυτό της οικονομίας.
Από την κυβέρνηση, έχουν να λένε για τις θερμές σχέσεις που διατηρούν οι δυο ηγέτες. Και δεν παραλείπουν να θυμίζουν τη βαρύτητα του συμβολισμού της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα -τον περασμένο Σεπτέμβριο- καθώς και τα μηνύματα που έστειλε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 
 Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος, χθες, στα μέλη της επιθεώρησης PolitiqueInternationale και κορυφαίους επιχειρηματίες, επεσήμανε το θετικό μομέντουμ της οικονομίας και ότι το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2% όπως και την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος.
 
Τι θα συζητήσουν

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, αναμένεται να συζητηθούν τα εξής θέματα:
 
• Πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη -Γερμανία: Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Βερολίνο,βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Ο κρίσιμος ρόλος που θα έχει η νέα ηγεσία του Eurogroup -με την αποχώρηση Ντάισελμπλουμ και την κρίσιμη ψηφοφορία στις 4 Δεκεμβρίου- θα τεθεί από ελληνικής πλευράς. Σε μια κρίσιμη καμπή για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο εκπνέει.
Αλλά και το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία φαίνεται να προβληματίζει την Αθήνα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε πως « είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση».!
 
• Εποπτεία μετά το Πρόγραμμα και χρέος: Η έγκαιρη ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018 και το καθεστώς επιτήρησης την «επόμενη» μέρα, είναι το δεύτερο κεφάλαιο που καίει την ηγεσία του Μαξίμου. Εξ’ αυτού του λόγου, η ελληνική πλευρά επιζητά την ενεργό στήριξη της Γαλλίας.Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της ρύθμισης του χρέους με δεδομένο ότι πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και ότι ο διακηρυγμένος στόχος Τσίπρα είναι η  έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος.
 
• Τα επόμενα βήματα για τη Σύνοδο του Νότου: Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να συζητήσει με τον Εμ. Μακρόν και τα επόμενα βήματα για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου.Μία πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Ελλάδα σε στενή συνεργασία με την Γαλλική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ολάντ.
 

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης