Το κόμμα του Πουτζντεμόν δεν υποστηρίζει πλέον τη "μονομερή" ανεξαρτησία

Του προέδρου της Καταλονίας

Το κόμμα του αποπεμφθέντος από τη Μαδρίτη προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, προκρίνει στο εξής τις διαπραγματεύσεις με το ισπανικό κράτος, αποκηρύττοντας μια μονομερή ρήξη, δήλωσε σήμερα η γενική συντονίστριά του.

Ο «’διμερής χαρακτήρας’ είναι απαραίτητος» δήλωσε η Μάρτα Πασκάλ στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες τα δύο κυριότερα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, το PdeCat του Πουτζντεμόν και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), πρόκειται να αποκηρύξουν στα προγράμματά τους τη μονομερή ρήξη.

Για την ανεξαρτησία, «μας λείπουν πράγματα: ότι αυτό θα προκαλέσει ένα αποτέλεσμα και κυρίως να μεγαλώσουμε με όρους πλειοψηφίας, να υπολογίζουμε σε περισσότερους ανθρώπους», και πρόσθεσε «πρέπει να είμαστε πιο πολλοί».

Στις 27 Οκτωβρίου το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μια μονομερή ανακοίνωση την οποία ακολούθησε η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει την περιφέρεια υπό κηδεμονία, προκαλώντας μια κρίση χωρίς προηγούμενο στην Ισπανία από την εποχή της επανόδου στη δημοκρατία το 1978.

Τις ημέρες που ακολούθησαν οι αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας απέφυγαν να προκαλέσουν περαιτέρω το ισπανικό κράτος, που απέπεμψε το σύνολο της καταλανικής κυβέρνησης.

Αν και τα μισά μέλη της καταλανικής κυβέρνησης έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση για «εξέγερση» και «ανταρσία», τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δέχθηκαν να συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη για τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι βουλευτές του κόμματος ERC, που υποστηρίζει επίσης πως πρέπει να εξασφαλιστεί περισσότερη υποστήριξη στην Καταλονία, έχουν ωστόσο μια πιο σκληρή γραμμή από εκείνη του κόμματος του Πουτζντεμόν.

«Τώρα η διαδικασία οικοδόμησης της Δημοκρατίας ξεκίνησε. Θέλουμε να αποτελέσει το αντικείμενο μιας διαπραγμάτευσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρότζερ Τόρεντ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ERC, εκτιμώντας πως οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου μοιάζουν με δημοψήφισμα. «Είναι γι΄αυτό που καλούμε την ισπανική κυβέρνηση να αποδεχθεί τα αποτελέσματα».

Στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2015, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών (72 σε σύνολο 135) στο περιφερειακό κοινοβούλιο, άλλα σε αριθμό ψήφων έλαβαν το 47% των ψήφων. Τα κόμματα που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας ή που δεν παίρνουν ανοικτά θέση πήραν περισσότερες ψήφους, ή ποσοστό 51%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινωνία εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη σχεδόν σε ίσα μέρη για την ανεξαρτησία και τα αποτελέσματα αυτή των ώρα μοιάζουν αρκετά με εκείνα του 2015, που ανέδειξαν στην κορυφή το ERC.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Πηγή φωτο: Reuters/Pascal Rossignol

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ