Πάτρα: Ημερίδα του ECOCITY για τις επιπτώσεις παρουσίας Αμίαντου στην περιοχή

2 Δεκεμβρίου

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου,  το ECOCITY διοργανώνει στην Πάτρα μια σημαντική ημερίδα με θέμα «ΑΜΙΑΝΤΟΣ και ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ», η οποία είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις από τη παρουσία αμιάντου στο Δρέπανο, καθώς και τη συγκομιδή υλικών με αμίαντο από το κτήριο που έπεσε το Λιμάνι της πόλης το περασμένο καλοκαίρι.

 

Όπως είναι γνωστό οι μεγάλες ποσότητες προϊόντων αµιάντου, που παραμένουν εκτεθειμένες στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο, εκτός από την ανησυχία, προκαλούν προβληματισμό για την ανοχή στη παραβατικότητα έναντι της νομοθεσίας για την προστασία από την περιβαλλοντική ζημιά. Σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα προϊόντα αμιάντου έχουν χαρακτηρισθεί τοξικά και πρωτίστως ως απόλυτο καρκινογόνο υλικό, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα με υποχρέωση να απομακρύνονται τάχιστα από τις περιοχές που εντοπίζονται.

 

Ο στόχος της Ημερίδας του ECOCITY είναι να υπάρξει εκτενέστερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το τοπικό πρόβλημα και να εξεταστεί η στάση των αρμοδίων υπηρεσιών με σκοπό την αξιολόγηση καθυστέρησης λήψης μέτρων για την περιβαλλοντική ζημιά και τη προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας απλώνεται σε δύο ενότητες, με σημαντικές εισηγήσεις και τοποθετήσεις, από επιστήμονες και ειδικούς.

 

Η πρώτη ενότητα έχει θέμα «Αμίαντος- Ζημιά και Επιπτώσεις στην Υγεία» και συντονίστρια είναι το μέλος Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ζημιάς του ECOCITY, Χρύσα Βελλοπούλου Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια.

Η πρώτη ομιλία με τίτλο «Αμίαντος: Διαχείριση και εκτίμηση των επιπτώσεων – Μέτρα προστασίας» θα γίνει από τον Δρ. Ευάγγελο Μαραζιώτη, Καθηγητή Πυρηνικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Η δεύτερη ομιλία έχει τίτλο «Ενδείξεις περί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ανεξέλεγκτη διάθεση οικοδομικών υλικών αμιάντου» θα γίνει από τον Νίκο Λαμπράκη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η τρίτη ομιλία της ενότητας με τίτλο «Οι επιπτώσεις στην υγεία από τον Αμίαντο», θα γίνει από τον εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Λεωνίδα Στέλλα Πνευμονολόγο Διευθυντή ΕΣΥ.

Η πρώτη ενότητα θα κλείσει με την ομιλία του Λεονάρδου Τηνιακού, Δρ. Γεωλόγου, Επιτ. Διευθυντή Υδάτων Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου, που έχει τίτλο «Εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης τοξικών δομικών  υλικών αμιάντου».

 

Η δεύτερη ενότητα έχει θέμα «Αμίαντος στο Δρέπανο και στο Λιμάνι» και συντονιστής είναι ο Γιάννης Κουμαντάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ECOCITY.

Η πρώτη ομιλία της ενότητας έχει τίτλο «AMIANTIT & ΟΛΠΑ : Το πρόβλημα και οι επιπτώσεις» και θα γίνει από την Maργαρίτα Καραβασίλη, π. Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πρόεδρο CISD

Στη δεύτερη ομιλία έχει ζητηθεί να παραστεί εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας για να παρουσιάσει τις θέσεις της εταιρίας, σχετικά με την απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων υλικών αμιάντου που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο.

Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του Προέδρου και Διευθ. Συμβούλου του Ο.Λ.ΠΑ. Νίκου Κοντοέ, σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν για την απομάκρυνση των υλικών αμιάντου από το Λιμάνι.

Η επόμενη ομιλία είναι αφιερωμένη στη θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα συγκεκριμένα θέματα και θα γίνει από τον Συνεργάτη του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΝ Βασίλη Λιόγκα, Μηχανολόγο Μηχανικό.

Η δεύτερη ενότητα θα ολοκληρωθεί με την ομιλία «Το καθεστώς της Περιβαλλοντικής Ζημιάς» από το μέλος της Επιστ. Επιτροπής του ECOCITY, Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, Δικηγόρο Εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. σε έργα ελέγχου νομοθετικής συμμόρφωσης και ειδικός νομικός σύμβουλος της Ε.Ε. για την εναρμόνιση περιβαλλοντικών Οδηγιών.

 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ο διάλογος μς τοποθετήσεις και ερωτήσεις, για να κλείσει η Ημερίδα με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, από τον Θάνο Ζαφειρόπουλο Πρόεδρο του Δ.Σ. του ECOCITY

 

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διαλόγου που πραγματοποιεί φέτος το ECOCITY σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο οικοσύστημα των περιοχών. Έχουν προσκληθεί για να συμμετέχουν στον διάλογο όλοι οι Βουλευτές Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο Δήμος Πατρέων και Τοπικοί Φορείς.

 

Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την προσέλευση και εγγραφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ