Π. Ρήγας: Η ΝΔ να σταματήσει να υποσκάπτει την προσπάθεια της χώρας

«Η γ' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι το τέλος του χρόνου»

Έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τις οποίες εκφράζει αναφορικά με το πλεόνασμα και την ανάπτυξη του 2017, άσκησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «η ΝΔ δεν μπορεί να αποφύγει την αλήθεια με ψεύδη και με διαστρεβλώσεις», και σημείωσε πως όσο ήταν η ίδια κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιτύχει πλεόνασμα παρά την υπερφορολόγηση που επέβαλε». Παράλληλα κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει να υποσκάπτει την προσπάθεια της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μοναδικό της κίνητρο την επάνοδο στην εξουσία προκειμένου να ολοκληρώσει τα συμβόλαια διαπλοκής που εξυπηρετούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Συνεχίζοντας, ο Πάνος Ρήγας αντιπαρέβαλε τα θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δύσκολη συμφωνία που καλείται να εφαρμόσει, λέγοντας: «Για φέτος έχουμε καταφέρει -μέσα από τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων- να υπάρχει πλεόνασμα 90 εκατομμυρίων ευρώ, από κει που τα ταμεία χρωστούσαν 1 δισ. Υπάρχει επιτυχία στην πάταξη της φοροδιαφυγής και με τον φόρο της εθελουσίας αποκάλυψης δηλώθηκαν 6,6 δισ. ευρώ, έχουν βεβαιωθεί φόροι 598 εκατομμυρίων και μπήκαν ήδη στα ταμεία 208 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία προκύπτει και ένα κομμάτι του μερίσματος που δίνεται. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει πολλά για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών που γίνονταν την προηγούμενη περίοδο».

Επισήμανε δε πως μέσα στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2018-2021, όπου εξασφαλίζεται ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις ενίσχυσης, κοινωνική προστασία και σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας για τους φόρους που συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για νέους φόρους, αλλά για όσα προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση σταθερού φορολογικού πλαισίου για τους επιχειρηματίες και τη μείωση του φόρου από 29% σε 26% το 2019. «Προφανώς», συμπλήρωσε, «θα ήταν ευχής έργο να ήταν καλύτερα τα πράγματα. Αλλά έχοντας φτάσει στο χείλος του γκρεμού, με τη χώρα υπό χρεοκοπία, είναι μεγάλη επιτυχία το ότι έχει επιτευχθεί ένα κλίμα σταθερότητας, μια προοπτική και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που είχαν καταστραφεί από τις προηγούμενες πολιτικές».

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με τους θεσμούς, ο Π. Ρήγας εξέφρασε την άποψη πως «όσο η οικονομία βελτιώνεται, τόσο περισσότερα επιχειρήματα υπάρχουν για να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ότι προβλέπεται στον προϋπολογισμό μείωση φορολογικών συντελεστών θα ακουγόταν ως ανέκδοτο πριν δύο χρόνια». Πάνω σε αυτή τη λογική, προέβλεψε πως η γ' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι το τέλος του χρόνου, άποψη που, όπως είπε, ενισχύεται από την ταχύτητα με την οποία προχώρησε το νομοσχέδιο για το μέρισμα.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ