ΟΙΚΙΠΑ: Κάτω τα χέρια από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση!

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, από την ίδρυσή της (1986) μέχρι σήμερα στήριξε και στηρίζει ένθερμα με όλες της τις δυνάμεις το θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ο οποίος  αποτελεί ότι πιο δημιουργικό υπάρχει σήμερα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Για το λόγο αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με τους φορείς της εκπαίδευσης καταγγέλλοντας την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει κάτω από την ομπρέλα ενός θεσμού πολλαπλών χρήσεων (Κέντρων Αειφορίας) τα πιο ζωντανά και χρήσιμα κομμάτια της Εκπαίδευσης που δημιουργούν ενεργούς, ευαισθητοποιημένους πολίτες για περισσότερο από 25 χρόνια.

Ο σχεδιασμός από το ΥΠΠΕΘ για το Νέο Δίκτυο Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού έργου  τοποθετεί τις Σχολικές Δραστηριότητες στα αζήτητα τις "πετάει" ως κάτι πεπερασμένο και πεπαλαιωμένο που δεν προσφέρει πλέον κι έχει φθαρεί. Προφανώς οι συντάκτες του νέου σχεδίου δε συνειδητοποίησαν ότι η εκπαίδευση για το Περιβάλλον, την Υγεία και τον Πολιτισμό είναι εκπαίδευση για την ίδια τη ζωή.

Ήδη έχουν προηγηθεί:

·                     Η μείωση κατά 35% των κονδυλίων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

·                     Η κατάργηση της Ευέλικτης Ζώνης στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού.

·                     Ο εξοβελισμός εκτός ωρολογίου προγράμματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

·                     Η επιλογή να μείνουν κενές 100 θέσεις εκπαιδευτικών στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

·                     O νόμος για τις επιλογές διευθυντών σχολείων, με τον οποίο παύει πλέον να θεωρείται ως διδακτική υπηρεσία το να υπηρετεί κάποιος εκπαιδευτικός σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Υλοποιώντας ένα μη ομολογημένο δημόσια σχέδιο, που τώρα πια αποκαλύπτει τις προθέσεις της για το περιβάλλον και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η κυβέρνηση επιχειρεί:

·                     Να μειώσει τους εκπαιδευτικούς που υποστηρίζουν τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και καινοτόμων δράσεων ευρύτερα, καταργώντας τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών και Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

·                     Να μειώσει δραστικά κατά τα 2/3 τα κονδύλια των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

·                     Να επιβάλει ασφυκτικό πολιτικό - διοικητικό έλεγχο στα νέα Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία (πρώην Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) επιβάλλοντάς τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους, εδώ και 25 χρόνια, διοικητικό προϊστάμενο στην τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

·                     Να περιορίσει δραστικά τις δράσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και μέσω της μείωσης των κονδυλίων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Είναι εμφανής από όλα αυτά ο στόχος της μείωσης προσωπικού και κονδυλίων που διατίθενται για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και συνολικά για τις υποστηρικτικές δομές του σχολείου. Πολιτικά, αυτή η επιλογή δεν πρόκειται απλά για συνέχιση της λιτότητας στη δημόσια Παιδεία, αλλά για επιχείρηση περιορισμού της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, η οποία ενοχλεί τους «επενδυτές», που θέλουν να χτίζουν τουριστικά χωριά σε δάση και προστατευόμενες περιοχές, να εξορύσσουν χρυσό δηλητηριάζοντας το νερό και καταστρέφοντας τη φύση, να ιδιωτικοποιήσουν το νερό που πίνουμε, να μολύνουν τις θάλασσές μας με εξορύξεις πετρελαίου.

Η ΟΙΚΙΠΑ συντάσσεται με τις θέσεις  των εκπαιδευτικών που μοχθούν για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ζητά:
α) την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου ως απαράδεκτου και την κατάρτιση ενός νέου, που θα αναβαθμίζει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και θα προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τη διατήρηση των Υπεύθυνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την αναβάθμιση του ρόλου τους, 

β) την επαναφορά της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εντός του Ωρολογίου Προγράμματος και της Ευέλικτης Ζώνης, με ενίσχυση των Διαθεματικών Σχεδίων Εργασίας (Project), 

γ) την αναβάθμιση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του Υπουργείου Παιδείας σε Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τις βασικές κατευθύνσεις του οποίου επεξεργαζόταν ο αείμνηστος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης Παντής αλλά τώρα αγνοείται η τύχη τους.