Τεμαχίζονται και φεύγουν τα κατασχεμένα τσιγαράδικα από τη μαρίνα της Ζακύνθου

Άλυτο εξακολουθεί να μένει για ένα ακόμα χειμώνα το ζήτημα των κατασχεμένων πλοίων που παραμένουν στο χώρο της μαρίνας, ένα εκ των οποίων εδώ και μήνες παραμένει ναυαγισμένο.
Ωστόσο, μια σπίθα ελπίδας για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος, δημιουργούν οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει στα δυο τσιγαράδικα “Tianjin” και “Chang Chun” προκειμένου να τεμαχιστούν και απομακρυνθούν σε κομμάτια από τη θάλασσα. Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο ενός μακρόχρονου σήριαλ για την απομάκρυνση των σκαφών από το λιμάνι, καθώς οι προηγούμενες δημοπρασίες που διενεργήθηκαν στο παρελθόν εμφάνιζαν τιμή εκκίνησης πολύ υψηλή για να εκδηλωθεί. Όταν η τιμή μειώθηκε σημαντικά βρέθηκε αγοραστής και κατακυρώθηκαν σε αυτόν τα δύο κατασχεμένα πλοία.

Η διαδικασία
Η δημοπρασία διενεργήθηκε στα μέσα Ιουλίου με τιμές -επιτέλους- λογικές για την κατάσταση των εν λόγω φορτηγών πλοίων και έτσι πέρασαν στα χέρια του νέου τους ιδιοκτήτη ο οποίος μάλιστα είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο. Μετά από το καθαρά γραφειοκρατικό στάδιο, ο νέος ιδιοκτήτης των σκαφών έχει μεταφέρει στην περιοχή της μαρίνας ειδικό εξοπλισμό και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κοπής των πλοίων και την ανέλκυση των τμημάτων τους στο χερσαίο χώρο. Η διαδικασία μάλιστα έχει υψηλό κόστος και απαιτεί ακρίβεια και εμπειρία και όπως έγινε γνωστό, την εργασία κοπής θα αναλάβει ειδικευμένο συνεργείο που κατέφθασε από την Αθήνα, ακριβώς για αυτό το σκοπό.

Τελευταίο επεισόδιο 
Ελπίζουμε να βλέπουμε το τελευταίο επεισόδιο ενός σήριαλ με διάρκεια πολλών ετών και πρωταγωνιστές τα μισοδιαλυμένα τσιγαράδικα Tianjin και Chang Chun. Το μεγάλο βήμα έχει γίνει: όλα τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος πιθανών πλειοδοτών ήταν ένα: η υπερβολικά υψηλή τιμή των δύο πλοίων. Για χρόνια οι λιμενικές αρχές Ζακύνθου επεσήμαναν στον ΟΔΔΥ και στο αρμόδιο Τελωνείο Πατρών για την αναποτελεσματική επιμονή σε μία τόσο υψηλή αξία για την κατάσταση των σκαφών. Ωστόσο η ανταπόκριση ήταν ανύπαρκτη και οι τιμές εκκίνησης παρέμεναν υψηλές, αποθαρρύνοντας κάθε ενδιαφερόμενο, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα ήταν Ζακύνθιοι. Είναι περιττό να πούμε ότι η ανακούφιση για την επερχόμενη απομάκρυνση των δύο τσιγαράδικων είναι τεράστια. Η οξείδωση που έχουν υποστεί τα δύο σκάφη, ιδιαίτερα το Tianjin είναι τόσο εκτεταμένη και έντονη, ώστε ακόμη και μία έντονη βροχόπτωση είναι ικανή να θέσει σε συναγερμό τις λιμενικές αρχές του νησιού.
Για τα υπόλοιπα
Για τα υπόλοιπα τρία ημερόπλοια “Eurostar”, το “Αναστασία” και το “Παναγία Αθωνίτισσα”, έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια που είχε δώσει ο Νόμος. Για αυτό αποφασίστηκε η διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την απομάκρυνση τους, ορίζοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής αλλά και τους όρους καθώς έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και επιβλαβή. Αυτό θα συμβεί μετά την πάροδο της προθεσμίας των 60 ημερών που είχε στη διάθεσή του ο πλειοδότης. Οι εκκρεμότητες που υπήρχαν αφορούσαν κάποια έγγραφα από το Τελωνείο Πατρών, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του Λιμεναρχείου αλλά και του πλειοδότη.

imerazante

Διαβάστε επίσης