Δήμος Πατρέων: Αντιπλημμυρικά έργα πριν ... πνιγούμε! Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών

τι ζητά η δημοτική αρχή

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου απαιτώντας άμεσα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Πατρέων.

 

Στην επιστολή του αναφέρει:

 

«Κύριοι,

 

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική, αναδεικνύουν ακόμα μία φορά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής ήταν αυτή τη φορά τα θύματα των τραγικών ελλείψεων σε έργα υποδομής και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους. Ελλείψεις για τις οποίες οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όσο και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

 

Η πολιτική της υπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοκατασκευαστών, των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρηματοδοτεί έργα τα οποία δεν αποφέρουν κέρδος πνίγει κυριολεκτικά ανθρώπους και νοικοκυριά, το βιός της λαϊκής οικογένειας

 

Κύριοι,

 

Οι  ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αφορούν το νομό Αχαΐας και το Δήμο μας.

 

Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στη Δ.Ε. Ρίου καθώς, λόγω των έργων της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ, η περιοχή είναι εντελώς απροστάτευτη, αφού δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα για τη παροχέτευση μεγάλων όγκων νερού που συγκεντρώνονται εξαιτίας βροχοπτώσεων.

 

Επίσης, για το ίδιο πρόβλημα, μετά από σύσκεψη με τα τοπικά συμβούλια της περιοχής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση (12-10-2016) στην Αθήνα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών κ. Δέδε, στον οποίο επισημάναμε την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και την υποχρέωση της Ολυμπίας Οδού να τα υλοποιήσει.

 

Το σοβαρό αυτό ζήτημα το θέσαμε στον Πρωθυπουργό (11-4-2017), όταν εγκαινίασε την Ολυμπία Οδό.

 

Παρά τις υποσχέσεις και την παράδοση στοιχείων εκ μέρους του Δήμου, για τη σύνταξη μελετών, αλλά  και τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει το ίδιο επικίνδυνη.

 

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στην περιοχή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Σας  καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας  και χωρίς άλλη καθυστέρηση να υλοποιήσετε τα απαραίτητα έργα για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων

 

Όπως σας είναι γνωστό η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας δεν έχει την ανάλογη τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα αναγκαία έργα υποδομής που χρειάζεται ο Δήμος μας. Είναι πρόκληση για το λαό μας, να θεωρείται «χρηματοδότηση» η εφάπαξ ενίσχυση με 100.000€, όταν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα υπολογίζονται σε 100.000.000 €.

 

Χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων είναι και το γεγονός ότι η κάλυψη του Διακονιάρη μελετήθηκε και κατασκευάστηκε ως συγκοινωνιακό έργο και όχι ως αντιπλημμυρικό, δεν έχουν κατασκευαστεί αγωγοί στην περιοχή νότια της Ελευθερίου Βενιζέλου, με υπαρκτό τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε μεγάλες βροχοπτώσεις.

Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Πάτρα προχτές αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τις τεράστιες ανάγκες για έργα που σχετίζονται με την προστασία των ακτών.

 

Είχαμε σοβαρά προβλήματα στην Μαρίνα, στην οποία προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, μέχρι και την Κανελλοπούλου. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήσαμε να κηρυχθεί η συγκεκριμένη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να γίνουν επείγουσες παρεμβάσεις,

 

Η διάβρωση των ακτών και τα αντίστοιχα έργα προστασίας τους, δεν είναι έργα που βρίσκονται στις προτεραιότητες σας. Εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό για να προστατευτεί η ακτογραμμή της περιοχής μας. Συνέπεια των τραγικών ελλείψεων είναι οι καταστροφές που είχαμε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας.

 

Ως Δήμος εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και με τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων μας αξιοποιώντας και το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού μας, προχωρήσαμε σε εκτεταμένο καθαρισμό σε 25 χείμαρρους και στα υδατορέματα που είναι στην περιοχή μας.

 

Οι εργασίες καθαρισμού χειμάρρων και ποταμών συνεχίζονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία στο Χάραδρο και συνεχίζουμε με απομάκρυνση φερτών αδρανών υλικών, που χρόνια τώρα, έχουν συσσωρευτεί σε όλο το μήκος της κοίτης του.

 

Ταυτόχρονα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με έγγραφο της, στις 7/11/2017, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει, από την έλλειψη των αναγκαίων τεχνικών έργων, στο χείμαρρο Παναγίτσα, ο οποίος παρότι κάθε χρόνο καθαρίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου μας, αυτό δεν επαρκεί και υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.

 

Κύριοι

 

Απαιτούμε άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που προστατεύουν  τη ζωή και τη περιουσία του λαού:

 

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προστασία και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων όπως:

 

Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων παροχέτευσης ομβρίων υδάτων στην Δ.Ε. Ρίου.

 

Έργα σε κοίτες χειμάρρων και ποταμών (Παναγίτσα, Σέλεμνος, Γλαύκος, Ξυλοκέρα),

 

 κατασκευή έργων σταθεροποίησης πρανών στο ορεινό δίκτυο του Δήμου.

 

Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων του Διακονιάρη

 

Ολοκληρωμένο δίκτυο όμβριων υδάτων σε όλο το Δήμο Πατρέων

 

Προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».