Στην Πάτρα χθες ο Δημήτρης Νανόπουλος - Ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Τμήματος Ιατρικής

του Πανεπιστημίου

«Υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις στην Φυσική που χρησιμοποιούνται ήδη στην Ιατρική. Στο μέλλον οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες …»

Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα έστειλε, χθες από την Πάτρα, ο διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής, καθηγητής Φυσικής και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτριος Νανόπουλος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μιλώντας στο κατάμεστο -από εκπροσώπους αρχών και φορέων, πανεπιστημιακούς καθηγητές, εν ενεργεία και συνταξιούχους- αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στις σπουδαιότερες ανακαλύψεις στην Φυσική, οι οποίες έχουν εφαρμογή σε αρκετές επιστήμες, όπως στην Ιατρική και τη Βιολογία.

«Υπάρχει μια μακρά παράδοση να χρησιμοποιούνται μηχανισμοί από τη Φυσική Υψηλών Ενεργειών και στην Ιατρική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μηχάνημα PET SCAN, το οποίο ξεκίνησε από το CERN», είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Δημήτρης Γούμενος προλογίζοντας τον κ. Νανόπουλο, ανέφερε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του κορυφαίου διεθνούς φήμης ερευνητή σε μια τόσο ξεχωριστή στιγμή για το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο μέσα από την 40χρονη διαδρομή του έχει κατορθώσει να καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην γνώση, στην έρευνα και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ασθενείς.

Την εκδήλωση προσφώνησε η Πρύτανις, Καθηγήτρια Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και χαιρέτισε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Δημήτριος Καρδαμάκης, ενώ μίλησε ένας εκ των πρώτων αποφοίτων του Τμήματος ο καθηγητής ΩΡΛ Στέφανος Ναξάκης.

Συγκινητικό ήταν και το αφιέρωμα - προβολή βίντεο για τα 40 χρόνια του Τμήματος με βιωματικές αναφορές από καθηγητές που υπηρέτησαν σ’ αυτό και άφησαν το στίγμα τους, περιγράφοντας το ξεκίνημα της διαδρομής, χωρίς υποδομές και προσωπικό, αλλά και την πορεία της καταξίωσης σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ