Ντράγκι: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους

«Σημαντική η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται θετικά στις αγορές»

Τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται θετικά στις αγορές, υπογράμμισε σήμερα o πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο Μ. Ντράγι ανέφερε, ότι η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε πραγματικά μεγέθη, όσο και σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την απασχόληση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συνεχής εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Ντράγκι τόνισε, ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται θετικά στις αγορές, σημειώνοντας ειδικότερα την «αξιοσημείωτη μείωση των spreads» και την θετική ανταπόκριση των αγορών για την προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων (swap) από την ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 17,1%, που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση των καταθέσεων έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Εξάλλου, κληθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, να σχολιάσει τις αποκαλύψεις από τα Paradise Papers, της μεγάλης φοροδιαφυγής και πώς η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ο Μ. Ντράγκι απάντησε, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Τόνισε ωστόσο, ότι η ΕΚΤ συμφωνεί με τις προτάσεις για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συννομοθέτες.

Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εντοπίζει σημαντικά λάθη στον σχεδιασμό των τριών μνημονίων που υπέγραψε η Ελλάδα και που κατηγορεί την ΕΚΤ ότι δεν προσκόμισε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, ο Μ. Ντράγκι απάντησε, ότι το Συνέδριο ζήτησε στοιχεία που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του.

«Η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιορίζεται στην ανάλυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ και όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει ερωτήσεις που υπερβαίνουν την εντολή αυτή, η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει, ειδικότερα όταν έχει να κάνει με τα στοιχεία που έχει δώσει στο Eurogroup και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» απάντησε ο Μ. Ντράγκι, ο οποίος πρόσθεσε, ότι στο πλαίσιο της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι υπήρξαν σφάλματα.

«Η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών βασίζονταν πάντα σε μακροϋποθέσεις που είναι διαθέσιμες όταν γίνονται τα Asset Quality Reviews και τα στρες τεστς» ανέφερε ο Μ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Διαβάστε επίσης