Οι PATRINISTAS ξεναγούνται στον Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα

την Κυριακή 26 Νοεμβρίου

Η Ομάδα Εθελοντισμού και Ενεργοποίησης Patrinistas, στο πλαίσιο των ιερών Πρωτοκλητείων 2017, με την συνδρομή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ.Χρυσοστόμου και ξεναγό τον Προϊστάμενο του Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Γ. Σκιαδαρέση, διοργανώνουν επίσκεψη - περιήγηση στον παλαιό και νέο Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12:30 μ.μ., με σημείο συνάντησης - εκκίνησης την είσοδο του νέου Ιερού Ναού.

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, ανοίγει τις πύλες του παλαιού και νέου Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέα Πατρών, στους φίλους των Patrinistas και όσους  συμπολίτες μας επιθυμούν , δύο πανέμορφους Ιερούς Ναούς στην ανατολική πλευρά της Πάτρας που αποτελούν χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο και είναι αφιερωμένοι στον πρωτόκλητο απόστολο του Χριστού, Άγιο Ανδρέα. 

Ο παλιός Ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Μπροστά και δεξιά του Ναού, κοντά στο Άγιο Βήμα, βρίσκεται ο μαρμάρινος Τάφος του Αποστόλου. Η κατασκευή της βυζαντινού ρυθμού, νέας χριστιανικής βασιλικής εκκλησίας ξεκίνησε το 1908 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, τον οποίο ακολούθησε ο Γεώργιος Νομικός. Εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974. Καλύπτει εμβαδόν περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων και η χωρητικότητά της είναι άνω των 8000 ατόμων . Οι αγιογραφίες του ναού είναι δημιούργημα τέχνης του αγιογράφου Ι. Καρούσου. Αναμφίβολη ομορφιάς όλες οι αγιογραφίες του ναού, με πιο χαρακτηριστική την αγιογραφία που βρίσκεται στην Ανατολική Κεντρική Κόγχη, στην οποία απεικονίζεται η Παναγία, έχοντας μαζί της τον Χριστό, να αγκαλιάζει και να προστατεύει ολόκληρη την πόλη της Πάτρας. Επίσης ξεχωρίζουν , πάνω στον κεντρικό θόλο ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων και στους υπόλοιπους θόλους 12 μικρότεροι σταυροί. Αυτοί οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του. Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα και η τρίτη μεγαλύτερη βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια, μετά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντρ Νέφσκυ στη Σόφια. Λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα φυλάσσονται στην εκκλησία. Αποτελούνται από το μικρό δάκτυλο, μέρος του πάνω μέρους του κρανίου του Αποστόλου και μικρά τμήματα του σταυρού στον οποίο μαρτύρησε. Όλα είναι τοποθετημένα σε σε ειδική ασημένια μήτρα στο εσωτερικό του ναού.
[Picture]
​Το άγιο σκήνωμα του Αποστόλου δόθηκε στο ναό από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη το Σεπτέμβριο του 1964, υπό τις οδηγίες του Πάπα Παύλου Δ΄.Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα είχε παρθεί από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών και τμήματα του που είχαν διαφυλαχθεί από τον  Μεσαίωνα  στηνεκκλησία του Αγίου Βίκτωρος στη Μασσαλία, επεστράφησαν στη Πάτρα, από αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας υπό την καθοδήγηση του Καρδινάλιου Ρότζερ Ετσεγκαράι και παραδόθηκαν στον Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο στις 19 Ιανουαρίου 1980. 
[Picture]
Στη ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά για τους Patrinistas, τους φίλους μας και όσους  συμπολίτες μας επιθυμούν , θα έχουμε την ευκαιρία για μια εκτενέστερη ενημέρωση - γνωριμία με την ιστορία, την αρχιτεκτονική , τις τοιχογραφίες - αγιογραφίες - μωσαϊκά  κ.λ.π. , καθώς επίσης και τις προοπτικές περαιτέρω ανάδειξης του Ιερού Ναού σε χώρο Θρησκευτικού τουρισμού.

​       ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12:30 μ.μ.!!!
 

Διαβάστε επίσης