Γερμανία: Η FDP "έσπασε" τις διαπραγματεύσεις για την "Τζαμάικα" - Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο Λίντνερ της FDP ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι οι συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας με CDU/CSU και Πράσινους έχουν αποτύχει

Η FDP σπάει τις διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη “Τζαμάικα”, με αποτέλεσμα να μένει αυτή τη στιγμή στον αέρα η συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες προκαταρκτικών συζητήσεων μεταξύ CDU/CSU, FDP (εξ ου και ο όρος κυβέρνηση Τζαμάικα από τα χρώματα των κομμάτων που θυμίζουν τη σημαία της Τζαμάικα) και Πράσινων και ενώ η διαπραγμάτευση πήγαινε από παράταση σε παράταση λόγω των διαφωνιών, ο πρόεδρος της FDP Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει.

Σύμφωνα με το Λίντνερ τα τρία κόμματα (τρεισήμισι, εάν συνυπολογιστούν και οι Χριστιανοκοινωνιστές το δεύτερο κόμμα του συνασπισμού κομμάτων υπό τη Μέρκελ) δεν κατάφεραν να βρουν μία βάση εμπιστοσύνης ή μία κοινή ιδέα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. "Είναι καλύτερα να μην κυβερνήσεις, από το να κυβερνάς λάθος", δήλωσε μάλιστα.

Η SPD έχει ήδη ξεκαθαρίσει δια των κορυφαίων στελεχών της (του υποψήφιου καγκελαρίου Μάρτιν Σουλτς και της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Αντρέα Νάλες) ότι ακόμη και εάν ναυαγήσουν οριστικά οι συζητήσεις για Τζαμάικα, δε θα μπει σε συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό.

Επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία, μόλις για 4η φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Καθώς όμως οι Γερμανοί κάθε άλλο παρά... θερμόαιμοι είναι, σίγουρα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες και θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, ενώ πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Λίντνερ να αλλάξει γνώμη διασφαλίζοντας περισσότερα για το κόμμα του στο περίπλοκο σταυρόλεξο της Τζαμάικα, στο οποίο το προσφυγικό- μεταναστευτικό ήταν μεγάλο αγκάθι. Τα υπόλοιπα κόμματα είχαν πάντως ενοχληθεί το τελευταίο διάστημα από τη διαπραγματευτική τακτική του Λίντερ, ο οποίος.... έβγαινε εκ δεξιών στην CSU. 

Φωτογραφία:AP Photo/Michael Sohn

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ