Οι Κρήτες αποθέωσαν τον Καζαντζάκη!

Πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας Καζαντζάκης

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και λύτρωσης, συνοδευόμενο από ασταμάτητα χειροκροτήματα με θεατές όρθιους  και  δακρυσμένους, υποδέχθηκε η Κρήτη τον δικό της Καζαντζάκη!

Παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, αλλά και εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, πραγματοποιήθηκε εχθές, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017,  η πανελλήνια πρεμιέρα της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή για τον μεγάλο Κρήτα στοχαστή και συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη και κυριολεκτικά  αποθεώθηκε από το κοινό της Κρήτης που έδωσε το λαμπρό «βάπτισμα», μια εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη προβολής της ταινίας στους κινηματογράφους όλης της χώρας.   

«Η ταινία ξεκινά από την Κρήτη για να «βαπτιστεί», να πάρει τις ευλογίες του κοινού, και να ευλογηθώ και εγώ ο ίδιος»  αναφέρει συγκινημένος ο Γιάννης Σμαραγδής που μαζί με ηθοποιούς και συντελεστές έδωσαν το «παρών» στην Avant-Premiere της ταινίας, εισπράττοντας την αμέριστη αγάπη του κοινού.

Η προσέλευση του κόσμου στην προβολή ξεπέρασε κάθε προσδοκία γεγονός το οποίο ανάγκασε τους υπευθύνους του κινηματογράφου Talos Odeon να ανοίξουν δύο επιπλέον αίθουσες για να γίνει η παράλληλη προβολή της ταινίας.

Ενθουσιασμός, υπερηφάνεια, μαγεία και λύτρωση είναι τα συναισθήματα που ένιωσαν οι θεατές μετά την προβολή και έσπευσαν να αγκαλιάσουν το σκηνοθέτη και την ηθοποιό Μαρίνα Καλογήρου, με δάκρυα στα μάτια από τη συγκίνηση. Η βραδιά εξελίχθηκε σε μια απογειωτική τελετουργία με τη συνοδεία του ανωγειανού συγκροτήματος κρητικών χορών από τον Ψηλορείτη -το οποίο εμφανίστηκε και στην ταινία- μέλη του οποίου χόρεψαν τον αρχαίο τελετουργικό χορό των Κουρητών πριν από την προβολή της ταινίας και δέχθηκαν θύελλα χειροκροτημάτων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή τον κεντρικό χαρακτήρα Νίκο Καζαντζάκη υποδύεται με ιδιοφυή τρόπο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η σπουδαία Μαρίνα Καλογήρου τη σύντροφό του Ελένη. Ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής είναι ο Νίκος Καζαντζάκης σε μικρή ηλικία, ενώ ο Στέφανος Ληναίος υποδύεται τον συγγραφέα σε ώριμη ηλικία.

 

Ένα πλήθος εκλεκτών ηθοποιών πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές. Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται τον πατέρα του Καζαντζάκη και η Μαρία Σκουλά τη μητέρα του. Τον Άγγελο Σικελιανό ενσαρκώνει ο Νίκος Καρδώνης, την σύζυγό του Εύα η Αμαλία Αρσένη, την Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, τον Ζιλ Ντασέν ο Αλέξανδρος Κολλάτος, τη Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα, το Δρ. Χαϊλμάγιερ ο Adrian Frieling, στο ρόλο της «Καλής Μάγισσας» η Anthoula Katsimatides και στο ρόλο του Δρ. Στέκελ, μια εμφάνιση έκπληξη από τον Νίκο Μαρινάκο. Άλλοι άξιοι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στην ταινία είναι η Όλγα Δαμάνη και η Έρση Μαλικένζου, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης στο ρόλο του El Greco, συμμετέχει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ενώ το ρόλο του Γιώργη Ζορμπά ερμηνεύει εκπληκτικά ο Θοδωρής Αθερίδης, και βεβαίως, τον Ηγούμενο της Μονής Σινά υποδύεται σαν από «άλλο κόσμο» ο Στάθης Ψάλτης

 

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας είναι ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος Γιάννης Σμαραγδής, η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή,  ο Γάλλος συμπαραγωγός Vincent Michaud, ο διευθυντής φωτογραφίας Άρις Σταύρου, ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας, ο ενδυματολόγος/σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας, η μοντέζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, ο ηχολήπτης Άρης Αθανασόπουλος.

 

Την διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία διανομής Audio Visual S.A., η οποία είχε επίσης διανείμει και την μεγάλη εμπορική και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ επιτυχία EL GRECO.

Από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους όλης της χώρας

http://kazantzakismovie.com/#movie-player

https://vimeo.com/240154626

 

Διαβάστε επίσης