Συμμαχία για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα

του Απόστολου Κατσιφάρα, περιφερειάρχη δυτικής ελλαδας

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή πορεία της στη Δυτική Ελλάδα, με αφορμή την ευρωπαϊκή εμπειρία της συμμετοχής της Περιφέρειας σε ποικίλες ευρωπαϊκές δράσεις και επιτροπές , αλλά και της πραγματοποίησης του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου στην Πάτρα που διοργανώνεται από την Περιφέρεια, τη Διαχειριστική Αρχή και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

 

«Είμαστε  εδώ σήμερα για να παρουσιάσουμε την πορεία και κατάληξη – αλλά όχι τέλος -  μιας προσπάθειας που ξεκίνησε 2,5  χρόνια, στην καρδιά της περιόδου κρίσης χρέους της Ελλάδας. Είμαστε  εδώ σήμερα για να προαναγγείλουμε την υλοποίηση ενός 3μερου αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα το διάστημα 13-15/12/2017 με άξονα την επιχειρηματικότητα ως επιστέγασμα της βράβευσης μας από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών περιφερειών ως Ευρωπαϊκή επιχειρηματική περιφέρεια 2017.  Ένα διεθνές συνέδριο που για τα δεδομένα της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα τολμούμε να πούμε ότι έχει λάβει μοναδικό χαρακτήρα όσο αφορά το εύρος της παρουσίας κορυφαίων προσκεκλημένων με  την παρουσίαση πολύτιμων ερευνητικών αποτελεσμάτων και την διεξαγωγή σημαντικών συζητήσεων που θα τιμήσει με την παρουσία  του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ήταν Απρίλιος του 2015 όταν σε ένα κλίμα απόλυτης εσωστρέφειας και ανασφάλειας της Ελληνικής κοινωνίας τολμήσαμε να συζητήσουμε για πρώτη φορά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής  πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SBA) στην περιφέρειά μας αξιοποιώντας ευρωπαϊκές εμπειρίες. Και ήταν Μάρτιος του 2016 όταν μετά από πολύμηνη δουλειά υποβάλλαμε την πρόταση μας για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα  στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών περιφερειών για να γίνουμε η 1η Ελληνική περιφέρεια που έλαβε αυτό το βραβείο και μέλος μιας ολιγομελούς ομάδας αντίστοιχων ευρωπαϊκών περιφερειών. Με το βλέμμα στραμμένο   έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο μιας αποτρεπτικής  καθημερινότητας και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα προτάξαμε το όραμά μας προκρίνοντας  την επιχειρηματικότητα ως τον  κρίσιμο  παράγοντα , που θα δώσει διέξοδο στο δημιουργικό δυναμικό της περιοχής μας και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες  μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Εκπέμψαμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης και δικαιωθήκαμε.

 

Ο σχεδιασμός μας για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα  που βραβεύτηκε από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών περιφερειών στηρίχθηκε σε τρεις άξονες:

α) την   αναγνώριση της  σπουδαιότητας των ΜμΕ στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην τοπική οικονομία την κοινωνική συνοχή , τη δημιουργία καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και των κινδύνων που οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν σήμερα

 β) την   θέληση να στηρίξουμε τις ΜμΕ της περιφέρειας, μια θέληση  που μεταφράστηκε στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών  και την κινητοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση όλων των θεσμικών και παραγωγικών φορέων

γ) στην  εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, μια εμπιστοσύνη  που μεταφράστηκε σε ένα απόλυτα ανοιχτό και συμμετοχικό μοντέλο στη διαμόρφωση και υλοποίηση των δράσεων του σχεδιασμού μας.

Σε αυτό το χρόνο που πέρασε πετύχαμε πολλά με άξονα την δημιουργία του δικτύου της Συμμαχίας για την ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα στην Δυτική Ελλάδα. Πάνω από 25 φορείς της επιχειρηματικότητας  στοίχισαν τις δυνάμεις τους αυτή τη χρονιά δημιουργώντας ένα άτυπο δίκτυο που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για δημιουργικές πρωτοβουλίες στον χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας  . Υλοποιήσαμε ή δρομολογήσαμε από κοινού με τους φορείς του δικτύου  μια σειρά πρωτοβουλιών όπως την  Ίδρυση γραφείου στήριξης ΜμΕ στην ΠΔΕ, την ενημέρωση για προγράμματα COSME, Horizon 2020, LIFE, Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, την ίδρυση Ειδικού Ταμείου μικροπιστώσεων, την παροχή δεξιοτήτων στον επιχειρηματικό κόσμο (σεμινάρια – κατάρτιση ) σχετικά με τη λογιστική, το μάρκετινγκ, τη λήψη αποφάσεων, την διεθνοποίηση των ΜμΕ, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως πρόσφατα η συνάντηση για τη νανοτεχνολογία.

Το συνέδριο έρχεται να επικυρώσει αυτή την προσπάθεια και να εδραιώσει  τη συνεργασία που έχουμε επιτύχει.  Θα ανταλλάξουμε απόψεις , θα λάβουμε πολύτιμη πληροφορία και θα κοινωνήσουμε ότι έχουμε πετύχει ως σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο συνέδριο την 1η ημέρα δίνουμε το λόγο στα ερευνητικά ιδρύματα που μας στήριξαν αυτό το χρονικό διάστημα και σε φορείς συλλογικής επιχειρηματικότητας από την περιοχή μας και όχι μόνο. Την δεύτερη ημέρα  κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι  από Ελλάδα και εξωτερικό συζητούν για

θέματα αιχμής με τα ίδια τα  μέλη της Συμμαχίας για την ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα στην Δυτική Ελλάδα να κλείνουν την ημέρα . Την τρίτη ημέρα Ευρωπαϊκές και Ελληνικές περιφέρειες σε μια σπάνια – αν όχι μοναδική – στιγμή ανταλλάσσουν εμπειρίες για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.   

Η  βράβευσή μας δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός αλλά το μέσο να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Γιατί όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο ρόλος  της  μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι  καθοριστικός διαχρονικά στην διαμόρφωση του οικονομικού και  κοινωνικού  πλαισίου στην περιοχή μας . Σε μια περιφέρεια που έχει να αφηγηθεί πολλές ιστορίες από τα τέλη ήδη  του 19ου αιώνα με το διεθνές εμπόριο της σταφίδας έως  την λαμπρή βιομηχανική περίοδο του 60 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90 και τις σημερινές μικρές αλλά σημαντικές ιστορίες επιτυχίας τεχνολογικών  start ups, αγροδιατροφικών μονάδων, και άλλων ΜμΕ, είναι σαφές πως το μέλλον προϋποθέτει την δημιουργική ανάπτυξη των ΜμΕ. Φιλοδοξούμε ο  τίτλος της Ευρωπαϊκής  Επιχειρηματικής  περιφέρειας να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πορείας ανάκαμψης των ΜμΕ και αναγνώρισης του ρόλου τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και το Συνέδριο θα αποτελέσει σταθμό σε αυτή μας την προσπάθεια».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ