Ευ. Τσακαλώτος: Τη μεσαία τάξη την έπνιξαν τα Panama και Paradise Papers

«Θα υπάρξει όριο στις καταθέσεις για τη διανομή του μερίσματος»

Το μέρισμα που θα διανείμει η κυβέρνηση θα πιάσει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποφόρτιση της μεσαίας τάξης, στόχος που άλλωστε έχει αποτυπωθεί στο 5ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με δριμύτητα στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για «καταστροφή» της μεσαίας τάξης, καταγγέλλοντας ότι αυτό που έπνιξε τη μεσαία τάξη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα χρήματα των Panama Papers.

«Θέλω να πω κάτι για τα Panama Papers, τα Paradise Papers, για τη μεσαία τάξη και όλα αυτά. Για κάθε ευρώ, κάθε δολάριο, κάθε γιεν, για τριάντα-σαράντα χρόνια, η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά που ασπάστηκε τον νεοφιλελευθερισμό, προτιμούσαν να έχει κάποιος τραπεζίτης, κάποιος χρηματιστής, κάποιος επιχειρηματίας το τρίτο κότερο στην Τζαμάικα, να έχει το δεύτερο σπίτι στη Nice παρά να έχει χτιστεί ένα νοσοκομείο, παρά να έχει χτιστεί ένα σχολείο. Αυτό είναι το σύστημα που χτίσατε», είπε ο υπουργός Οικονομικών, χειροκροτούμενος από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Δεν βάζω την μπάλα στην εξέδρα. Ζητάω από τις προοδευτικές δυνάμεις να το δουν, να προτείνουν πως αυτό θα αλλάξει στην Ευρώπη. Και όταν έχουμε τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας λέει "καλά έκαναν", καταλαβαίνουν οι μεσαίες τάξεις τι έχουν να περιμένουν αν έχουν τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Να περιμένουν αυτά που είχαν τα προηγούμενα 40 χρόνια», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι θα υπάρξει όριο στις καταθέσεις για τη διανομή του μερίσματος, το οποίο προσδιόρισε περίπου στα 9.000 ευρώ. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει και περιορισμός στη διανομή του μερίσματος σε σχέση με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε επίσης