Ανεξάρτητη Ενωτική Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία: Καταλυτικός ο ρόλος του Επιμελητηρίου στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων μέσω του ΕΣΠΑ

Καταλυτικός ήταν  ο ρόλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων μέσω του ΕΣΠΑ τα τελευταία έξι χρόνια. Εξαρχής πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το Επιμελητήριο Αχαΐας δεν μοιράζει τα χρήματα του ΕΣΠΑ, αλλά ο ρόλος του είναι σημαντικός τόσο για την ενημέρωση των Επιχειρήσεων, όσο και για την αύξηση του αριθμού των Επιχειρήσεων που δικαιούνται να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα.

Ως Επιμελητήριο Αχαΐας καταφέραμε δυο πολύ σημαντικά πράγματα, φυσικά μέσω της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων:

Να αναλάβουμε μετά από διαγωνιστική διαδικασία το δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ της προηγουμένης προγραμματικής περιόδου (σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η αποτυχία των τραπεζών στην διαχείριση του α’ μέρους ) και
Να έχουμε ήδη αναλάβει και να βρίσκεται σε εξέλιξη το αντίστοιχο πρόγραμμα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας και στη διαδικασία της ανάληψης των προγραμμάτων αλλά κυρίως στο γεγονός του τετραπλασιασμού των δυνητικών δικαιούχων. Με την παρουσίαση αναλυτικών προβλέψεων και προβολών πείσαμε την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει στη γενναία απόφαση να τετραπλασιάσει τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων.

 Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης απορρόφηση των πόρων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις από 61 διαφορετικούς κλάδους εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ μέσω της Διαχειριστικής τα τελευταία 5 χρόνια, που την προεδρία της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων έχει το Επιμελητήριο Αχαΐας με την παρούσα Διοίκηση.
Άμεσα ωφελούμενες είναι οι 1.000 Επιχειρήσεις που εντάθηκαν στα Προγράμματα και εκτιμώμενες Έμμεσα ωφελούμενες περισσότερες από 4.000 Επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς κάθε επένδυση για να υλοποιηθεί απαίτησε τη συνεργασία με επαγγελματίες και επιχειρήσεις της περιοχής μας.

 

Διαβάστε επίσης