Ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για τον ορισμό των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων

Θέμα τον ορισμό των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων του έτους 2018 είχε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, 14.11.2017, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Σταρακά Χριστίνας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζής Παναγιώτης, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Σπυρόπουλος Βασίλειος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Μπεσίνης Παναγιώτης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος κ. Καλαϊτζόπουλος Απόστολος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου κ. Παπαϊωάννου Αποστόλης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας - Δωρίδας κ. Χάρος Αριστομένης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου κ. Παπαδημητρόπουλος Διονύσιος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) κ. Μακρής Αντώνης, ο Γενικός Δ/ντής Ανάπτυξης κ. Κόλλαρης Κωνσταντίνος, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Γυφτογιάννης Γεράσιμος, καθώς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου Αγρινίου κ.  Πανταζόπουλος Νίκος.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η δυνατότητα ορισμού ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων συνολικής διάρκειας τριάντα ημερών (30) από την Αντιπεριφερειάρχη καθώς, σύμφωνα με το Ν. 4446/2016 (Ά 240), οι τριάντα ημέρες μπορούν να κατανέμονται ελεύθερα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και σε αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνονται υποχρεωτικά δυο Κυριακές κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του νομού.

Από το Νόμο προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων οχτώ (8) Κυριακές το χρόνο.

(2) Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων
Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτώσεων
Την Κυριακή των Βαΐων
Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
(2) Κυριακές στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους τις οποίες ορίζει η Αντιπεριφερειάρχης

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν εγγράφως οι απόψεις των τοπικών εμπορικών συλλόγων και των εμπλεκόμενων επαγγελματικών οργανώσεων προκειμένου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου να εκδοθεί η σχετική απόφαση.

«Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις τονώνουν, ως ένα βαθμό,  την αγοραστική κίνηση στις πόλεις μας. Εμείς επιδιώκουμε τον ευρύτερο δυνατό διάλογο προς όφελος των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας, αλλά και του καταναλωτή. Θέλουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την τόνωση της αγοράς αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και άλλες παραμέτρους όταν προσθέτουμε εργάσιμες μέρες, όπως τη σημασία της Κυριακής για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, τις οικογενειακές υποχρεώσεις των εμπόρων και την δυσκολία να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό οι μικρές επιχειρήσεις, ειδικά οι ατομικές», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταρακά. Τέλος συμπλήρωσε: « Το άνοιγμα 8 Κυριακές τον χρόνο είναι κάτι που πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση καθώς έχει αποδειχθεί ότι δε συνεισφέρει στις τοπικές οικονομίες παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και σε ειδικές περιπτώσεις».