Νέο ρεκόρ οι εξαγωγές τυριού της Ιταλίας - "Χρυσός" η παρμεζάνα της

ερευνα

Νέο ρεκόρ σημείωσαν φέτος οι εξαγωγές τυριού της Ιταλίας, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για Grana Padano και Parmigiano Reggiano.

Η Ιταλία αναμένεται να εξάγει περισσότερα από 400 εκατομμύρια κιλά τυριού για πρώτη φορά το 2017, σύμφωνα με την ένωση αγροτών Coldiretti, η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση 7% από πέρυσι και 84% την τελευταία δεκαετία.

Ίσως μάλιστα, να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η μεγαλύτερη αγορά για τα ιταλικά τυριά είναι ένα έθνος με τη δική του περήφανη παράδοση στην τυροκομία: τη Γαλλία.

Οι Γάλλοι αγοράζουν το 23% του συνόλου των εξαγωγών τυριού της Ιταλίας, αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η όρεξη των Ιταλών για το Camembert, το Brie και άλλα γαλλικά τυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη κατά την ίδια περίοδο – πράγμα που σημαίνει πως η Ιταλία εξάγει το διπλάσιο ποσό τυριού που εισάγει από τους Γάλλους γείτονές της.

Μετά τη Γαλλία, οι καλύτεροι πελάτες της Ιταλίας είναι η Γερμανία (14%), το Ηνωμένο Βασίλειο (10%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (9%). Επίσης, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε νεότερες αγορές που το τυρί δεν αποτελεί παραδοσιακό μέρος της διατροφής, όπως η Ιαπωνία (2%) και η Κίνα (1%).

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τα δύο πιο γνωστά σκληρά τυριά της Ιταλίας, το Grana Padano και το Parmigianno Reggiano, τα οποία μαζί αποτελούν το 21% των εξαγωγών τυριού της Ιταλίας.

Άλλο προϊόν μεταξύ των 51 τυριών «Made in Italy» που προστατεύονται βάσει του καθεστώτος ονομασίας προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Mozzarella di Bufala Campana, οι εξαγωγές της οποίας υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2006 και 2016.

Η επιτυχία είναι μέρος μιας απίστευτης χρονιάς για τις ιταλικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών. Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικής έρευνας Nomisma, οι βρώσιμες εξαγωγές της Ιταλίας θα κερδίσουν πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, κυρίως χάρη στο τυρί και τo κρασί.