Σαν σήμερα 10 Νοεμβρίου

τα γεγονοτα

745

γεννιέται ο Ιμάμης Μούσα αλ-Καζίμ, ο 7ος Σιίτης των περίφημων "Δωδεκαδικών Σιιτών", της βασικότερης ομάδας κληρικών στους κόλπους του σιιτικού Ισλάμ, τον οποίο όμως δεν αποδέχονται οι Ισμαηλίτες.

1444

οι Σταυροφόροι του βασιλιά της Ουγγαρίας Βλάντισλαβ Γ υφίστανται ήττα κατά κράτος από τις δυνάμεις του σουλτάνου Μουράτ Β. Στη μάχη έπεσαν τόσο ο Βλάντισλαβ όσο και ο καρδινάλιος Τσεσαρίνι, ο οποίος είχε υποκινήσει το βασιλιά να σπάσει την ανακωχή που είχε συνάψει με τον σουλτάνο. Η ήττα αυτή σήμανε την οριστική επικράτηση των Τούρκων στη ΝΑ Ευρώπη.

1483

γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, που με τις 95 Θέσεις του ήρθε σε σύγκρουση με την παπική Εκκλησία, προκαλώντας Σχίσμα χωρίζοντας την Ευρώπη σε Καθολικούς και Διαμαρτυρόμενους.

1493

γεννιέται ο περίφημος Ελβετός αλχημιστής Παράκελσος.

1667

ο Γάλλος δραματουργός Ιωάννης Ρακίνας δημοσιεύει την τραγωδία του "Ανδρομάχη".

1668

γεννιέται στο Παρίσι ο Φρανσουά Κουπερέν, ο οποίος έμεινε γνωστός ως Κουπερέν ο Μέγας. Υπήρξε μεγάλος δεξιοτέχνης του εκκλησιαστικού οργάνου και της άρπας και συνθέτης μουσικών έργων μπαρόκ.

1697

γεννιέται ο μεγάλος Άγγλος ζωγράφος και χαράκτης Ουίλιαμ Χόγκαρθ. Υπήρξε πρωτοπόρος σημαδεύοντας την ευρωπαϊκή τέχνη της εποχής του μέσω της ακραίας θεματολογίας του.

1730

γεννιέται ο Αγγλο-ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Όλιβερ Γκόλντσμιθ.

1759

γεννιέται ο Γερμανός δραματουργός Γιόχαν Κριστόφ Φρίντριχ φον Σίλερ ("Δον Κάρλο", "Οι Ληστές" και το ποίημα "Ωδή στη Χαρά", που χρησιμοποίησε ο Μπετόβεν για την Ενάτη Συμφωνία του).

1775

ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα των ΗΠΑ.

1801

γεννιέται ο Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 9/1/1876)

1836

ο βασιλιάς Όθωνας παντρεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.

1862

διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ της υποψηφιότητας για τον ελληνικό θρόνο του πρίγκιπα Αλφρέδου, δευτερότοκου γιου της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτορίας. Η Αγγλία δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα, γιατί κωλύεται από τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφτηκαν για το ελληνικό ζήτημα.

1871

ο δημοσιογράφος και ερευνητής Χένρι Μόρτον Στάνλεϊ ανακαλύπτει στην καρδιά της Αφρικής τον χαμένο για χρόνια Σκοτσέζο ιεραπόστολο και εξερευνητή Ντέιβιντ Λίβινγκστον. Ιστορική έχει μείνει η πρώτη φράση του Στάνλεϊ: "Ο δρ. Λίβινγκστον να υποθέσω;".

1879

γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής, ο Βέιτσελ Λίντσεϊ

1885

ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, που ίδρυσε αργότερα τη Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα (264 κ.ε. - μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα). Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.

1887

γεννιέται ο Γερμανός αντιπολεμικός συγγραφέας Άρνολντ Ζβέιγκ.

1890

γεννιέται ο Αμερικανός κονστρουκτιβιστής ζωγράφος Ελ Λισίτσκι.

1891

πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπό.

1900

κηδεύεται ο ναύαρχος Κανάρης, βουλευτής Νέων Ψαρών.

1901

παραιτείται η κυβέρνηση Θεοτόκη και σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Ζαΐμη.

1910

ιαπωνικό στρατοδικείο καταδικάζει σε εκτέλεση 26 συνωμότες, που οργάνωσαν δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του αυτοκράτορα.

1912

ο διάδοχος Κωνσταντίνος προάγεται σε στρατηγό.

1913

η τουρκική Κυβέρνηση κλείνει επτά ελληνικές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη.

1919

γεννιέται ο Ρώσος μηχανικός Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο κατασκευαστής του όπλου ΑΚ-47, που φέρει το όνομά του.

1923

γεννιέται ο θρυλικός για την αφοσίωση του σκύλος Χάτσικο.

1924

ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά, και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1925

γεννιέται ο Ουαλός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Ρίτσαρντ Μπάρτον. Παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

1928

γεννιέται ο Ιταλός μουσικοσυνθέτης Ένιο Μορικόνε, γνωστός για τη μουσική επένδυση πολλών κινηματογραφικών ταινιών.

1931

ομάδα επιστημόνων πραγματοποιεί πειράματα γύρω από τη δομή και τη συμπεριφορά του πυρήνα του ατόμου.

1932

ο Γερμανός πιλότος Βόλφγκανγκ φον Γκρόναου πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο τύπου Ντορνιέ-Γουόλ, καλύπτοντας 60.000 χλμ. από την Ευρώπη στη Γροιλανδία, την Αμερική, τα νησιά Αλεούτες, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία.

1938

πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών από κίρρωση του ήπατος ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο άνθρωπος, που έδειξε στην Τουρκία το δρόμο προς τη Δύση. Είχε γεννηθεί το 1880 στη Θεσσαλονίκη.

1939

το πρώτο αυτοκίνητο με κλιματισμό παρουσιάζεται σε έκθεση στο Σικάγο των ΗΠΑ.

1940

γεννιέται στις ΗΠΑ ο Σκρίμιν Λορντ Σάτς, μια από τις γραφικότερες φιγούρες του ροκ εν ρολ, ο οποίος έμεινε γνωστός περισσότερο για το "ποιόν" του παρά για τη μουσική του. Πάντως συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς όπως οι Κιθ Μουν, Τζιμι Πέιτζ και Ριτσι Μπλακμορ, ενώ παράλληλα υππηρξε ιδρυτής του "κόμματος" Monster Raving Loony Party.

1941

η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας απαγορεύει απεργία ναυτικών στο Σαν Ντιέγκο.

1944

γεννιέται ο Βρετανός στιχουργός Τιμ Ράις, ο οποιος έγινε γνωστός συνεργαζόμενος με τον Αντριου Λόιντ Βέμπερ. Η ροκ όπερα "Jesus Christ Superstar" είναι δική τους δημιουργία.

1945

ο Εμβέρ Χότζα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Αλβανίας.

1947

γεννιέται ο Βρετανός μπασίστας, τραγουδιστής και στιχουργός Γκρεγκ Λέικ

1951

λειτουργεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ υπηρεσία απευθείας διηπειρωτικής τηλεφωνίας.

1952

ο Τρίγκβε Λι παραιτείται από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

1959

ανακοινώνεται η ημερομηνία (13/12) που θα διεξάγονταν οι εκλογές στην Κύπρο για την ανάδειξη του Προέδρου, του αντιπροέδρου και της Βουλής.

1961

οι Σοβιετικοί μετονομάζουν το Στάλινγκραντ σε Βόλγογκραντ.

1963

επιδημία χολέρας στην Ινδία και το Πακιστάν προκαλεί το θάνατο σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους.

1965

ο 44χρονος πυγμάχος Sugar Ray Robinson ανακοινώνει το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας (181 νίκες σε 202 αγώνες).

1967

γεννιέται ο Βρετανός ζωγράφος, Ουίλιαμ Χόγκαρθ.

1969

το αγαπημένο παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Sesame Street κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Εκπαιδευτική Τηλεόραση των ΗΠΑ.

1975

οι δυνάμεις των Κόκκινων Χμερ επιτίθενται σε περιοχές και το αεροδρόμιο της Πνομ Πενχ σκοτώνοντας 44 ανθρώπους και τραυματίζοντας 30.

1981

πεθαίνει ο Αμπέλ Γκανς, γάλλος σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός και συγγραφέας. («Ναπολέων») (Γεν. 25/10/1889)

1982

πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών στη Μόσχα, ο Σοβιετικός ηγέτης και αρχηγός του ΚΚΣΕ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

1983

σεισμική δόνηση 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή του Παγασητικού.

1986

πεθαίνει, σε ηλικία 82 ετών, ο Sir Gordon Cooper, ένας από τους πιο επιτυχημένους τζόκεϊ όλων των εποχών

1986

γεννιέται ο Έλληνας τζουντόκα Ηλίας Ηλιάδης.

1989

ο Τεοντόρ Ζίβκοφ εγκαταλείπει την ηγεσία της Βουλγαρίας και του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία. Μπαίνει έτσι τέλος στο κομμουνιστικό καθεστώς στη χώρα.

1991

ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλέρκ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Νοτιοαφρικανού ηγέτη, από το 1975, στο Ισραήλ.

1992

ο στρατηγός Ντουντάγεφ κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τσετσενία, λίγες ώρες μετά την εισβολή στρατευμάτων στη γειτονική Ινγκουσετία.

1993

στα Σκόπια, αποκαλύπτεται στρατιωτικό πραξικόπημα και ένοπλη εξέγερση, που σχεδίαζε παραστρατιωτική οργάνωση Αλβανών.

1994

με επίσημο ανακοινωθέν του Σαντάμ Χουσεΐν, το Ιράκ αναγνωρίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του κράτους του Κουβέιτ και υπόσχεται ότι δε θα παραβιάσει τα σύνορά τους.

1995

σε κώμα πέφτει ο Φιλανδός πιλότος της Φόρμουλα 1 Mika Hakkinen μετά το σοβαρό τραυματισμό του στην πίστα της Αδελαϊδας.

1996

ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει, ότι ο εβραϊκός οικισμός στη Χεβρώνα θα παραμείνει για πάντα.

1997

στην Ελλάδα, αρχίζει τη λειτουργία της η Αρχή Λειτουργίας Προσωπικών Δεδομένων.

1997

τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία λαμβάνουν ο Νίκος Μπακόλας, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Βύρων Λεοντάρης, ο Δημήτρης Ραυτόπουλος και ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος.

1997

οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών WorldCom και MCI ανακοινώνουν τη μεγαλύτερη για τα αμερικανικά δεδομένα συγχώνευση ύψους 37 δισ δολαρίων.

1999

μετά από παραμονή τριών χρόνων στον πάγκο του Ολυμπιακού και ισάριθμα πρωταθλήματα Ελλάδας, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς λύνει κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά

2001

ο Αντώνης Φώτσης γίνεται ο πρώτος γηγενής Έλληνας παίκτης που συμμετέχει στο ΝΒΑ. Στον αγώνα της ομάδας του, των Memphis Grizzlies εναντίον των LA Lakers (86-110) πετυχαίνει 4 πόντους σε 12 λεπτά συμμετοχής

2002

στον αγώνα Ιωνικός- ΟΦΗ (1-1), η Σοφία Γρυλλάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα βοηθός διαιτητή στην ιστορία της Α Εθνικής.

2007

στο Ιβηροαμερικανικό συμβούλιο ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος λέει στον Ούγκο Τσάβες τη θρυλική φράση: «Γιατί δεν το βουλώνεις;»

2008

εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τίθεται ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης, έπειτα από συνέντευξή του σε εφημερίδα, όπου άσκησε έντονη κριτική κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

2009

σοκ προκαλεί στον κόσμο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο η είδηση ότι ο Γερμανός γκολκίπερ Ρόμπερτ Ένκε αυτοκτόνησε. Ο Ένκε έπασχε από κατάθλιψη για πολλά χρόνια και έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας στα γραμμές ενός τρένου.

2010

πεθαίνει ο Ιταλός παραγωγός ταινιών Ντίνο Ντε Λαουρέντις.

Διαβάστε επίσης