Πύργος: Βράβευση του 3ου Γενικού Λυκείου "Children’s right here, Children’s right now"

Το έργο βραβεύτηκε στις 03/09/2017 με την Ετικέτα Ποιότητας eTwinning από την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των δικαιωμάτων των παιδιών και της σημασίας της διαφορετικότητας με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της διαπολιτισμικής συνείδησης, το 3ο Γενικό Λύκειο Πύργου (PierredeCoubertin) κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016 – 2017 πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Children’srighthere, Children’srightnow» (“Για τα παιδιά εδώ, για τα παιδιά τώρα…”) σε συνεργασία με τη σχολική μονάδα KestekideioÉcoleHelléniquedeBruxelles από τις Βρυξέλλες. Το έργο βραβεύτηκε στις 03/09/2017 με την Ετικέτα Ποιότητας eTwinning από την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης για τη σύγχρονη θεματολογία του, τις διακρατικές ομάδες, τις συνεργατικές ιστορίες και την ταινία με θέμα το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, συνδέοντάς το με το ιδιαίτερα επίκαιρο και φλέγον θέμα των προσφύγων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες θα μπορούσαν γενικά να οριστούν ως δικαιώματα που ανήκουν στην ίδια τη φύση μας και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε ως ανθρώπινα όντα. Μας επιτρέπουν να αναπτύσσουμε και να χρησιμοποιούμε τις ανθρώπινες  ιδιότητές μας, τη νοημοσύνη, τα ταλέντα και τη συνείδησή μας για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας. Βασίζονται στην απαίτηση της ανθρωπότητας για μια ζωή στην οποία η εγγενής αξιοπρέπεια και η αξία κάθε ανθρώπινου όντος γίνονται σεβαστά και προστατεύονται. Η άρνησή τους δεν είναι μόνο μια προσωπική τραγωδία σε ατομικό επίπεδο, αλλά δημιουργεί επίσης συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής αναστάτωσης, προκαλώντας βία και συγκρούσεις εντός και μεταξύ των κοινωνιών και των εθνών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν σε όλους. Τα παιδιά έχουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα με τους ενήλικες, αλλά προστατεύονται ακόμη περισσότερο. Και ως παιδί ορίζεται οποιοδήποτε άτομο κάτω των 18 ετών.

 

«ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»

Με αφορμή την απόφαση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2015 να υιοθετήσει «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» και να προβάλλει ως πρόσωπο της νέας χιλιετίας στην καμπάνια του για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ένα παιδί τη Μύρτιδα, οι καθηγήτριες Μαρία Ζώντου (φιλόλογος και συντονίστρια του προγράμματος), η Ευαγγελία Χατζηελευθερίου (Καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας) και η Μαρίνα Αγγελακοπούλου (Χημικός) από το  3ο Γενικό Λύκειο Πύργου (PierredeCoubertin), σε σύμπραξη με την κ. Πολυξένη Μπίλλα και τους συνεργάτες της από το KestekideioÉcoleHelléniquedeBruxelles από τις Βρυξέλλες αποφάσισαν να εκπονήσουν αυτό το πρόγραμμα με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών. Ο τίτλος του βασίζεται σε ένα λογοπαίγνιο μεταξύ της λέξης right, στα αγγλικά «δικαίωμα», και της έκφρασης righthere, rightnow που σημαίνει «εδώ και τώρα!». «Τα δικαιώματα των παιδιών εδώ και τώρα», λοιπόν! Κατά τη διεξαγωγή του έργου χρησιμοποιήθηκαν δυναμικές παιδαγωγικές μέθοδοι σε συνάρτηση με τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Έτσι επιδιώχθηκε οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών, να αναπτύξουν δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας και συνεργασίας ώστε να γνωρίσουν τα προβλήματα των συνομηλίκων τους στον κόσμο, να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν απέναντι σε αυτά ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, αλλά και να αναπτύξουν τον γλωσσικό, τον τεχνολογικό, τον κοινωνικό και τον πολιτισμικό γραμματισμό. Επιπλέον, αξιοποιώντας τη μέθοδο project, τη διερευνητική-βιωματική μάθηση και την ομαδοσυνεργασία, επιδιώχθηκε τόσο η μη γραμμική προσέγγιση της διδακτέας ύλης όσο και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και στον κόσμο.

 

“CheapWorkers”

Αυτό όμως που έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στο πρόγραμμα είναι το βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές – eTwinners του 3ου Γενικού Λυκείου για τα δικαιώματα των παιδιών με έμφαση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Θέλοντας να αναδείξουν την τρομακτική διάσταση του προβλήματος της παιδικής εργασίας σε συνδυασμό με το προσφυγικό θέμα που είναι τόσο επίκαιρο, δραματοποίησαν μία από τις ιστορίες που συνέγραψαν στα πλαίσια της δραστηριότητας της συνεργατικής γραφής και δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους. Αυτή η ταινία βασίστηκε σε πρωτότυπο σενάριο που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά, τα οποία πρωταγωνίστησαν και ανέλαβαν και την σκηνοθεσία αλλά και την τεχνική επιμέλεια του βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε δημόσια στο YOU TUBE.

Ο τίτλος του είναι “CheapWorkers”:

https://www.youtube.com/watch?v=4-b_m6pTP0I

 

Δήλωση της συντονίστριας Μαρίας Ζώντου

Το έργο είχε σημαντικό αντίκτυπο στους μαθητές και στο σχολείο μας. Η βράβευση με Ετικέτα Ποιότητας αποτελεί δικαίωση για τους  μαθητές - eTwinners που εργάστηκαν με προθυμία και δημιουργική διάθεση. Ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με τις βιωματικές δραστηριότητες και τη συνεργατική – δημιουργική γραφή, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για το θέμα και καλλιέργησαν ποικίλες δεξιότητες. Κυρίως, ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα των δικαιωμάτων τους ως παιδιών αλλά και στα προβλήματα των συνομηλίκων τους στον κόσμο, προβληματίστηκαν στο θέμα της παιδικής εργασίας (παράνομης και μη), στο ζήτημα των παιδιών - προσφύγων, αλλά και στις ευθύνες όλων για την εξάλειψη του ρατσισμού και των ανισοτήτων. Έμαθαν, επίσης, να συνεργάζονται εξ αποστάσεως, να επικοινωνούν με συνομηλίκους τους σε διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να φέρουν εις πέρας δραστηριότητες. Όμως και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, που είχαμε την πολύτιμη εμπειρία της εκπόνησης ενός eTwinning έργου με όλα τα δεδομένα οφέλη, που αυτό συνεπάγεται, αυτή η βράβευση δίνει μεγάλη χαρά και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με νέες συνεργασίες.  Ως πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα του έργου σε επίπεδο συνεργατικών δραστηριοτήτων θεωρώ τις ιστορίες δημιουργικής συνεργατικής γραφής με το e-book και την ταινία μικρού μήκους. Σε επίπεδο σχολικής ζωής, επιτυχία θεωρώ την ικανοποίηση των παιδιών για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα, και τις θετικές παρεμβάσεις κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου στη σχολική κοινότητα.

Θεωρούμε αναγκαίο να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στην κ. Τίτα Τερζή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Ηλείας, για την αμέριστη και ανεξάντλητη υποστήριξή της και ενθάρρυνσή της στην ευόδωση του έργου μας. Παράλληλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον κ. Γεώργιο Γιωτόπουλο για την πολύτιμη συνεισφορά και στήριξή του σε αυτό το εγχείρημα, ο οποίος εκτός από πρεσβευτής του eTwinning για τη δυτική Ελλάδα είναι και εκπαιδευτικός του σχολείου μας, του 3ου Λυκείου Πύργου (PierredeCoubertin). Τέλος ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την κ. ΕυριδίκηΠαυλοπούλου, διευθύντρια του σχολείου μας κατά τη σχολική χρονιά που υλοποιήθηκε το έργο, 2016 – 2017.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ  (Ιωάννης Μπουλογεώργος, διευθυντής 3ου ΓΕΛ Πύργου)

Με βάση την εμπειρία μου και τη συμμετοχή μου σε ευρωπαϊκά προγράμματα θεωρώ ότι με τη δράση eTwinning  το σχολείο αποκτά  τη δυνατότητα να κάνει άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και παράλληλα να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας ανά την Ευρώπη. Πρόκειται για μια εμπειρία  καινοτόμα και δημιουργική που ενθουσιάζει όσους συμμετέχουν, μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τους παροτρύνει να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον και να αναπτύξουν διαπολιτισμική συνείδηση. Γι’ αυτό και έχω διευκολύνει την υλοποίηση επιμορφωτικών ημερίδων eTwinning ως διευθυντής στο παρελθόν. 

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με αλφαβητική σειρά ήταν: Αθανασόπουλος Γεώργιος, Αθανασοπούλου Δώρα, Αρβανίτης Γεώργιος, Αρκαδινός Σπυρίδων, ΑσμήΜαρία, Βαλκανά Ευγενία, Βαρουξής Νικόλαος, Βιέρι Ιωάννα, Βορλόκας Αθανάσιος, Γεωργόπουλος Χρήστος, Γεωργοπούλου Μαρία, Γρίβα Ζωή, Διονυσακόπουλος Αλέξιος, Εζίμ Βασίλειος, Ζαρειφόπουλος Αλέξανδρος, Ζαφειρόπουλος Αχιλλέας, Ζαφειρόπουλος Στέφανος, Ζέζα Αικατερίνη, ΖεκάιΆλγκερτ, Ζουμπάκη Νίκη, Ζωγόπουλος Χαράλαμπος, Ηλιοπούλου Γεωργία, Κανελλόπουλος Βασίλειος, Καπαρέλης Πέτρος, Καράμπελα Αγγελική, Καράμπελας Άγγελος, Καρτάλος Αθανάσιος, Κιτσοπούλου Κανέλλα, Κλεφτονικολού Ελένη, Κούτρα Αικατερίνη, Λάτση Μαρία – Αγγελική, Μαντά Αιμιλία, Μισύρη Ιωάννα, Μπεβούδας Απόστολος, Μπουλούμπασης Βασίλειος, ΝέλουΒαλεντίνα, Παναγιωτακόπουλος Γεώργιος, Παναγοπούλου Βασιλική – Αθηνά, Παπαδάτος Νικόλαος, Παπανδρέου Μαρία, Παπαντώνης Διονύσιος, Παυλοπούλου Αναστασία, Ράλλη Κωνσταντίνα, Ρουμπάνης Ηλίας, Σδρόλια Θεοδώρα, Σιδηροκαστρίτης  Χρήστος, Σιδηρόπουλος Γεράσιμος – Βίκτωρας, Σκουντζής Νικόλαος, Σπηλιωτόπουλος Κωνσταντίνος, Σπυροπούλου Αθανασία, Σπυροπούλου Ανθή, Σταθά Βασιλική, Σταυροπούλου Αδαμαντία – Ανδριανή, ΤζανέτουΑντζελίνα, Τζέκο Χριστίνα – Ένι, Τόλης Χρήστος, Τόρης Αλέξανδρος, Τριαντοπούλου Αλεξάνδρα – Παρασκευή, Τρίμμη Αθανασία, Τρίμμης Νικόλαος, Τσόπελα Αγγελική,

ΦωτεινοπούλουΝικολέττα, Χορηγά Ελένη, Ψυχομάνη Ευσταθία