Πάτρα: Κρούσματα ψώρας στους άτυπους καταυλισμούς μεταναστών με διαστάσεις επιδημίας - Τι έδειξε η αυτοψία του ΚΕΕΛΠΝΟ - Συναγερμός στις αρχές

τί έδειξε η αυτοψία

Στον άτυπο χώρο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, στις εγκαταστάσεις Λαδόπουλου και στην ΑΒΕΞ, βρέθηκε χθες κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ΚΕΕΛΠΝΟ, για να διαπιστώσει τις συνθήκες διαμονής τους αλλά και υγιεινής.

Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ συνόδευε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης, ο οποίος ανέφερε στην «ΠτΚ» ότι η αυτοψία έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής, καθώς στους δύο άτυπους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, έχει διαπιστωθεί ότι τα κρούσματα ψώρας είναι πολύ μεγάλα, σε επίπεδο επιδημίας θα έλεγε κανείς.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Πατρέων έχει αναφερθεί από εθελοντικές οργανώσεις που παρέχουν υγειονομική φροντίδα στους πρόσφυγες και μετανάστες, ότι ένα ποσοστό 90% αυτών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν με τα συμπτώματα της ασθένειας. Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό έχει υποστεί διάφορους τραυματισμούς, από τις αποτυχημένες προσπάθειες εξόδου από την χώρα μέσω του Λιμανιού της Πάτρας. Η ψώρα είναι μια μεταδοτική δερματοπάθεια που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα με άμεση επαφή, αρκεί π.χ. δύο άτομα να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι. Οσο πιο στενή και παρατεταμένη είναι αυτή η επαφή, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα μόλυνσης. Αντίθετα, κατά την στιγμιαία επαφή όπως για παράδειγμα με την χειραψία, είναι εξαιρετικά απίθανη η μετάδοση.

Επίσης όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παρασίτων επάνω στο δέρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου. Στον χώρο του Λαδόπουλου διαμένουν περίπου 150 άτομα, ενώ στον χώρο της ΑΒΕΞ άλλα 200 άτομα.
 

Διαβάστε επίσης