Στ. Θεοδωράκης: Πρέπει να έχουμε ανανέωση ουσίας κι όχι ανανέωση βιτρίνας

«Μπήκα σ΄αυτήν την υπόθεση επειδή θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε μια ανανέωση ουσίας και όχι μόνο μια ανανέωση βιτρίνας. Διεκδικώ την αρχηγία, γιατί πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα στο κέντρο και να ανανεώσουμε την πολιτική ηγεσία. Πρέπει να μπουν μπροστά και καινούριοι άνθρωποι». Αυτό τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή στο κανάλι Εpsilon. 

Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα προς όλους του προοδευτικούς πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν στις 12 Νοεμβρίου μόνο με την ταυτότητά τους και 3 ευρώ, δηλώνοντας, είτε μέλη, είτε φίλοι του νέου Κινήματος.

Ως προς τις εντυπώσεις του από την πρώτη επίσημη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα επεσήμανε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε ένα πιο ζωντανό και διαδραστικό debate, όπου θα υπήρχε η δυνατότητα ανοιχτής συζήτησης και διαφωνίας ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν τις διαφορές που υπάρχουν.

Όπως σημείωσε, αν του δινόταν η δυνατότητα θα απηύθυνε ερωτήσεις για συγκεκριμένα προβλήματα στους συνυποψήφιους του, ώστε να αναγκαστούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις και να μην αρκεστούν σε γενικόλογες τοποθετήσεις. «Είμαστε αποφασισμένοι εμείς, ως ο φορέας της λογικής, να συγκρουστούμε με τις παλιές συνήθειες; Πρότεινα π.χ. τις προηγούμενες μέρες κάτι πολύ σημαντικό. Είπα ότι το νέο κόμμα δεν πρέπει να έχει κομματική φοιτητική παράταξη. Συμφωνούν; Δεν έχω πάρει απάντηση από κανέναν. Ακούω για ανανέωση του πολιτικού λόγου. Πώς θα έρθει αυτό; Εγώ, λοιπόν, τολμώ και πάω και το λέω ακόμα και στους ίδιους τους φοιτητές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων βίας και τραμπουκισμού στην Αθήνα. «Έχουμε υποβάλλει εδώ και πολύ καιρό –και στον κ. Καμίνη συγκεκριμένη πρόταση για να ασκήσουμε πίεση προς την κυβέρνηση: να ενωθούμε όλα τα κόμματα μαζί με τον Δήμο Αθηναίων και να απαιτήσουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για την πόλη μας και να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα Δημοκρατίας σε αυτές τις περιοχές» επεσήμανε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι απαραίτητο όλα τα κόμματα και ο Δήμος «να είναι σύμφωνοι ότι οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται και δεν υπάρχουν περιθώρια για άνομες χουλιγκανικές συμπεριφορές».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες μερικών συνυποψήφιων του για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με την κυρία Γεννηματά», ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι όποιος υποστηρίζει αυτήν την άποψη «ή δεν ήξερε, οπότε είναι πρόβλημα, ή ξέρει και λέει ψέματα, οπότε και εδώ υπάρχει πρόβλημα». Όπως είπε, «ο κ. Αλιβιζάτος τα έχει ανακοινώσει όλα αυτά καθώς η συμφωνία των κομμάτων ήταν υποχρεωτική για να προχωρήσουμε στις υποψηφιότητες. Πώς θα πηγαίναμε σε ένα νέο κόμμα εάν δεν είχαμε συμφωνήσει δύο κοινοβουλευτικοί αρχηγοί; Αυτό που είπαμε είναι ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες αποδέχονται πως θα βγει ένας αρχηγός από την εκλογική διαδικασία του Νοέμβρη και αυτός θα οδηγεί τις δύο ΚΟ. Αυτό δεν μπορούσε να μην αποφασιστεί. Επίσης αποφασίστηκε ότι ο νέος αρχηγός θα πάει το νέο κόμμα στις εκλογές και δεν θα ρωτάει τη Φώφη ή τον Σταύρο». Επιπλέον, όπως σημείωσε, τόσο ο ίδιος, όσο και η κυρία Γεννηματά είχαν αναφερθεί σε αυτό σε προηγούμενες τους συνεντεύξεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τέλος ερωτώμενος για το τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν απόλυτος. «Ένας από τους λόγους που δε διαλύουμε τα κόμματα τώρα είναι γιατί πρέπει να κουβαλήσουν τα χρέη τους. Δεν μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι διαλύουμε το κόμμα και χάνονται τα λεφτά. Το ΠΑΣΟΚ έχει χρέη, θα συνεχίσει να τα έχει -το έχει δεχτεί και η κυρία Γεννηματά- και μετά τις εθνικές εκλογές όταν οριστικοποιήσουμε το νέο σχήμα θα πρέπει να επανατοποθετηθούμε στο θέμα, με δεδομένο ότι τα λεφτά δε θα χαθούν μπαίνοντας σε μια διάταξη που θα λέει "ξέχασέ τα ελληνικέ λαέ". Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε πάντως και τη δική του ρηξικέλευθη πρόταση για τα οικονομικά των κομμάτων. Πιστεύω ότι τα νέα κόμματα πρέπει να έχουν πρώτον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να έχουν κόφτη στο τέλος του χρόνου - δεν μπορείς να βάζεις κόφτη στην κοινωνία και όχι στις δαπάνες των κομμάτων- και τα χρέη των κομμάτων να τα εγγυώνται οι αρχηγοί με την προσωπική τους περιουσία» κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

Διαβάστε επίσης