Eurogroup: Η αξιολόγηση στη σημερινή συνεδρίαση χωρίς τον Σόιμπλε

η πρώτη μετά από 8 χρόνια χωρίς τον πρώην Γερμανό Υπουργό Οικονομικών

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση τη σκυτάλη για την ελληνικό πρόγραμμα παίρνει το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα.

Το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου αποκτά μια συμβολική σημασία. Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση ύστερα από οκτώ χρόνια χωρίς τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν επισήμως από τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για την πορεία της ευρωπαικής οικονομίας, αλλά και των διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα στον πρώτο γύρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Χίλτον.

Στο Eurogroup θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και όπως αναμένει μετά την επίσημη ενημέρωση θα συζητηθεί και θα προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμμότητα (συνδικαλιστικός νόμος, πώληση λιγνιτικών μονάδων, πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ιδιωτικοποιήσεις κά) και βασικά στοιχεία για το τελικό σχέδιο του προυπολισμού του 2018 που θα έρθει στη Βουλή ως το τέλος του μήνα, αλλά θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο.

Η υλοποίηση και των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και η ψήφιση του προυπολογισμού του 2018 είναι προυποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες-μέλη. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 1,8%, όπως προβλέπει η ελληνική πλευρά, αλλά και η υπέρβαση του στόχου (1,75% του ΑΕΠ) για τυ πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.

Η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται στις 27 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει δημοσιεύσει στο ΦΕΚ σειρά υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα κλείνουν πολλά από τα προαπαιτούμενα.

Τα προαπαιτούμενα που προϋποθέτουν κατάθεση νομοσχεδίου αναμένεται να μείνουν τελευταία προκειμένου να ψηφιστούν με ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό του 2018.

Το ΑΕΠ στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής των θεσμών θα παρουσιάσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση και εκεί πλέον θα φανεί οριστικά πότε θα κλείσει κι αυτός ο γύρος.

Την ίδια ημέρα στην Αθήνα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει μια ικανοποιητική επίδοση για το καλοκαίρι με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%, δεδομένης της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης και των εσόδων από τον τουρισμό, που θα καταστήσει εφικτό τον στόχο για ανάπτυξη της τάξεως του 1,8% το 2017.
 

Πηγή: in.gr
 

Διαβάστε επίσης