Προφυλάκιση των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας ζήτησε ο εισαγγελέας

​όσο διαρκεί η έρευνα

Την προφυλάκιση των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας όσο διαρκεί η έρευνα, ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας.

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε σήμερα να προφυλακιστούν οκτώ μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης τα οποία εμφανίσθηκαν ενώπιον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για στάση.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία. Πέντε από τα 14 μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και η Ισπανία ενδέχεται να εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Ο Πουτζντεμόν έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους καθαιρεθέντες «υπουργούς» του και καταγγέλλει μια «πολιτική δίκη».

Σε ανακοίνωσή του τη χαρακτήρισε ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διχαστεί η κυβέρνησή του. Κάποιοι αυτονομιστές ηγέτες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο «για να καταγγείλουν τη βούληση της ισπανικής δικαιοσύνης να διώκει πολιτικές ιδέες», άλλοι «θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την πολιτική αυτή δίκη», τόνισε στην ανακοίνωσή του νωρίτερα ο Πουτζντεμόν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Πηγή φωτο: Reuters/Susana Vera

Διαβάστε επίσης