Πύργος: Μοιάζει με σενάριο ταινίας- Στα ίχνη της χαμένης του αδελφής το παιδί του αντάρτη…

Μοιάζει με σενάριο ταινίας αφιερωμένης στον Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά, η ζωή, πολλές φορές, είναι αυτή που…γράφει τα πιο συγκλονιστικά σενάρια. «Πρωταγωνίστρια» αυτής της ανθρώπινης ιστορίας, είναι η εκπαιδευτικός Μαρία Καφφεντζή, κόρη του αείμνηστου υπασπιστή στην Ομάδα του Καπετάν Ζαχαριά, που αναζητά την αδελφή της, η οποία – σύμφωνα με τα λιγοστά στοιχεία που έχει στα χέρια της – ζει στον Πύργο. Ένα παιδί που γεννήθηκε από τη σχέση του νεαρού αντάρτη – τότε – Γεωργίου Καφφεντζή, με μια αντάρτισσα, από την περιοχή του Πύργου.

Ο Γιώργος Καφφεντζής, με καταγωγή από τους Λαπαναγούς Καλαβρύτων (Αιγίου), ήταν υπασπιστής στην Ομάδα του αείμνηστου Ηλείου Καπετάν Ζαχαριά και Ανθυπολοχαγός της Σ.Α.Π. Την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, βρέθηκε στον Πύργο και από τη σχέση του με μια νεαρή αντάρτισσα της περιοχής, γεννήθηκε ένα κοριτσάκι. Ένα παιδί, με το οποίο δεν έζησε μαζί, αφού λόγω του πολέμου, μετακινούνταν διαρκώς, ενώ αμέσως μετά το τέλος του Εμφυλίου, ο ίδιος φυλακίστηκε στη Μακρόνησο και στο Βίδο της Κέρκυρας.

Η νέα οικογένεια

Μετά την αποφυλάκισή του, ζούσε στην Αθήνα και το 1964 παντρεύτηκε την Ιωάννα Πρωτοψάλτη, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, την Μαρία και τον Παναγιώτη, τα οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν για την ύπαρξη της αδελφής τους.

Το 1967, η οικογένεια μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη, με τον ίδιο να πετυχαίνει επαγγελματικά σαν Οικονομικός Διευθυντής σε μεγάλη Ιδιωτική Επιχείρηση. Έζησε εκεί μέχρι την πρόωρη συνταξιοδότησή του, το 1991 και μέχρι το 2003 – οπότε και «έφυγε» από την ζωή – ζούσε στην Αθήνα.

Το μοιραίο τηλεφώνημα

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016, μια γυναίκα από τον Πύργο, επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον ανιψιό του Γεωργίου Καφφεντζή, Βασίλη, τον οποίο – όπως του εξήγησε – βρήκε μέσω τηλεφωνικού καταλόγου. Του ζήτησε να την φέρει σε επαφή με την σύζυγο του Γεωργίου Καφφεντζή, από την οποία επιθυμούσε να συγκεντρώσει πληροφορίες για την συγγραφή βιβλίου για τον Εμφύλιο, από δάσκαλο της περιοχής του Πύργου. Κάτι που όμως, δεν ήταν εφικτό, καθώς η σύζυγός του, είχε «φύγει» από τη ζωή το 2012. Τον πληροφόρησε ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, πως ο θείος του, ο Γιώργος Καφεντζής, είχε αποκτήσει μια κόρη, την περίοδο του Εμφυλίου, με μια αντάρτισσα. Επίσης, είπε, πως, είχαν συναντηθεί – μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγο και την κόρη τους – το 1984 στον Πύργο. Πληροφορία που, όπως εξηγεί η κα Καφφεντζή στην εφημ. «Πατρίς» – είναι αληθής, καθώς η ίδια θυμάται την επίσκεψή της με τους γονείς της, σε οικογένεια φίλων, σε παραθαλάσσια περιοχή κοντά στην Πύργο – ως νεαρή φοιτήτρια τότε – χωρίς ωστόσο να γνωρίζει την σχέση που συνέδεε τον πατέρα της με τα πρόσωπα αυτά.

Το φευγιό του Παναγιώτη

Την περίοδο του τηλεφωνήματος, ο Παναγιώτης είχε ξεκινήσει τη δύσκολη μάχη με τον καρκίνο. Ο ίδιος – που για πολλά χρόνια ζούσε στην Ιταλία – η αδελφή του και η οικογένειά της, «έτρεχαν» μαζί του στα Νοσοκομεία. Να τον βοηθήσουν, να τον στηρίξουν όσο και όπως μπορούν. Από την άνιση αυτή μάχη, δυστυχώς ο Παναγιώτης δεν βγήκε νικητής και η αγαπημένη του αδελφή και οι συγγενείς του, τον αποχαιρέτισαν τον περασμένο Μάιο.

«Αναζητώ την αδελφή μου»

Πριν μερικές ημέρες, ο Βασίλης Καφφεντζής, ενημέρωσε την εξαδέλφη του Μαρία, για το τηλεφώνημα που είχε δεχθεί ένα χρόνο πριν. Ένα τηλεφώνημα για το οποίο αμέλησε τότε – όπως της είπε – να την ενημερώσει, μη θέλοντας να δημιουργήσει κι άλλη αναστάτωση και πόνο, αφού η οικογένεια περνούσε ήδη δύσκολα, λόγω της «περιπέτειας» του Παναγιώτη. Δυστυχώς, δεν είχε κρατήσει ούτε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με τη γυναίκα αυτή.

Οι παραπάνω πληροφορίες, σε συνδυασμό με την επίσκεψη της οικογένειας στον Πύργο, το 1984, οδήγησε την Μαρία Καφφεντζή στο συμπέρασμα ότι, η γυναίκα αυτή, ενδεχομένως να είναι η μεγάλη της αδελφή. Η σκέψη ότι ένας δικός της άνθρωπος, στις φλέβες του οποίου κυλά το ίδιο αίμα, έκανε την ίδια να ξεκινήσει μια προσπάθεια αναζήτησης της γυναίκας αυτής, με την ελπίδα να είναι η αδελφή της. Η αναζήτησή της, ξεκινά σήμερα μέσω της εφημερίδα «Πατρίς», με την κα Καφφεντζή, να ζητά από την ίδια ή όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό, να το μεταφέρει στην εφημερίδα – στη διάθεση της οποίας βρίσκονται τα στοιχεία της – με την ευχή, την ελπίδα και τη λαχτάρα, πολύ σύντομα να μπορέσει να βρεθεί η άγνωστη – μέχρι τώρα – κόρη του αείμνηστου πατέρα της και αδελφή της.

patrisnews.com

Διαβάστε επίσης