Ανδρέας Κατσανιώτης: Λιμάνι Πάτρας, "Νέα Ειδομένη" - Κοινοβουλευτική παρέμβαση

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Μετά την  ερώτηση  που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης στις 20/9/2017 σχετικά με το οξύ πρόβλημα του μεταναστευτικού στην Πάτρα, επανήλθε με Επίκαιρη ερώτηση προς το  Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στα παλιά εργοστάσια της ΑΒΕΞ και του ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, μεταξύ αλλοδαπών, αναδεικνύοντας αυτή τη φορά το σοβαρό ζήτημα της ανεξέλεγκτης δράσης οργανωμένου κυκλώματος εκμετάλλευσης των αλλοδαπών  με σκοπό το οικονομικό όφελος αλλά και το νέο κλίμα φόβου που πυροδοτείται στους πολίτες της Πάτρας.

Σε συνέχεια της απάντησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι, έχει ενεργοποιηθεί δίκτυο πληροφοριών μεταξύ της Λιμενικής αρχής, ως αρμόδιας αρχής,  και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ο βουλευτής Αχαΐας ζητά να πληροφορηθεί  ποια τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά των μεταναστών από το λιμάνι της Πάτρας στην Ιταλία.

Ο κ. Κατσανιώτηςυπογραμμίζει επίσης, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Πάτρα γίνεται «θέατρο» βίας και αιματηρών συμπλοκών μεταξύ αλλοδαπών, ενώ παράλληλα τονίζει ότι, απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικά μέσακαι απουσία ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης.

                                                         

ΠΡΟΣ        

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Θέμα: Λιμάνι Πάτρας –  «Η Νέα Ειδομένη»

 

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το μεταναστευτικό στην Πάτρα, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών, ενώ η κατάσταση γίνεται έκρυθμη με αλλεπάλληλα περιστατικά βίας μεταξύ τους.Tα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στα παλιά εργοστάσια της ΑΒΕΞ και της Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, αναδεικνύουν σαφές και σοβαρό ζήτημα λειτουργίας και δράσης ενός αδίστακτου οργανωμένου και επικίνδυνου κυκλώματος μαφίας, που δρα στην Πάτρα με σκοπό το οικονομικό όφελος σε βάρος των μεταναστών.

Την ίδια ώρα τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι λιμενικοί υπάλληλοι κάνουν λόγο για σημαντικές  και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την «πολιορκία», ενώ παράλληλα κανένα κυβερνητικό σχέδιο σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου δεν διαφαίνεται. Η κατάσταση διαρκώς οξύνεται και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι μπορεί στο άμεσο μέλλον να χαθεί ο έλεγχος,  όπως αναφέρει και σχετικό ντοκιμαντέρ του CNN που προβλήθηκε τελευταία, χαρακτηρίζοντας τη λιμενική ζώνη της Πάτρας ως  «Νέα Ειδομένη».

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε πρόσφατη ερώτησή μου (Α.Π. 8916/20-9-2017) σχετικής με το θέμα, το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, αναφέρει ότι: « Η Λιμενική Αρχή σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, έχει ήδη ενεργοποιήσει δίκτυο πληροφοριών προκειμένου να εντοπισθούν και να συλληφθούν τα άτομα τα οποία εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά των μεταναστών, από το λιμάνι της Πάτρας στην Ιταλία». Ποια τα αποτελέσματα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων αρχών από την ενεργοποίηση του εν λόγω δικτύου;
Υπάρχει στα σχέδια σας η σύσταση ειδικής υπηρεσίας στην Πάτρα, με σκοπό την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στην περιοχή μας;

 

Διαβάστε επίσης