Τσακαλώτος: Έχουμε συμφωνήσει για το μέρισμα και την κατανομή του

Η διανομή κοινωνικού μερίσματος μέσα στο 2017 είναι δεδομένη και συμφωνημένη με τους δανειστές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τόνισε πως το ύψος του ποσού που θα διατεθεί θα είναι σίγουρα πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το προς διάθεση ποσό θα δοθεί αφενός για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με συγκεκριμένα κριτήρια, αφετέρου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

«Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το μέγεθος του μερίσματος και για την κατανομή» είπε, προσθέτοντας ότι απομένει η παραμετροποίηση, «για το πόσα θα λάβει μια οικογένεια με παιδιά ή χωρίς παιδιά».

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, τα κριτήρια θα είναι τέτοια ώστε οι δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο οι έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται κίνηση εξόδου στις αγορές μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα επί των ελληνικών ομολόγων.

Επίσης, προανήγγειλε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018 οπότε η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, θα υπάρξουν τουλάχιστον 3-4 απόπειρες εξόδου στις αγορές ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το καλοκαίρι του 2018, να καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου μέσω των αγορών. 

«Το θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα», είπε.

Αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που απομένουν στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης, συμπεριέλαβε σε αυτά την ενέργεια (δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αφορά στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ), κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κάποια κοινωνικά ζητήματα. «Αλλά όλα λύνονται με καλό τρόπο», τόνισε.

Διαβάστε επίσης