Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-1: Λυτρωτής Αραούχο

Super League

Μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο η ΑΕΚ ήξερε καλά ότι μια νέα γκέλα στη Νέα Σμύρνη θα την άφηνε αρκετά πίσω από την κορυφή, αλλά κυρίως θα έβαζε ξανά την ομάδα σε μια κατάσταση εσωστρέφειας που δεν θα ήταν ότι καλύτερο ενόψει Μίλαν και ΠΑΟΚ. Με τον Μανόλο Χιμένεθ να κατεβάζει την ομάδα του με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, η Ένωση πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες τις εμφανίσεις χάνοντας πολλές ευκαιρίες και κατάφερε να αποδράσει από την Πλατεία με το γκολ (ξανά στο ίδιο γήπεδο όπως πέρυσι στα πλέι οφ) του Αραούχο και να φτιάξει την ψυχολογία της ενόψει μια δύσκολης εβδομάδας.


Πως ξεκίνησαν

Ο Μιχάλης Γρηγορίου είχε να αντιμετωπίσει την απουσία του τραυματία Σπιριντόνοβιτς με τον Μασούρα να παίρνει την θέση του στην ενδεκάδα. 
Οι «κυανέρυθροι» σε διάταξη 4-2-3-1 ξεκίνησαν με τον Κότνικ στο τέρμα και αμυντική τετράδα από τα δεξιά προς τα αριστερά τους Βλάχο, Μπανανά, Οικονόμου και Χατζισαφί. Κόρμπος και Σιώπης ήταν τα δύο αμυντικά χαφ. Μασούρας (αριστερά), Μασούντ (ελεύθερο ρόλο) και Λάμπρου (δεξιά) αποτελούσαν την τριάδα πίσω από τον μοναδικό πρωοθημένο Γεσίλ.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της αποφάσισε να αλλάξει την διάταξη και να αγωνιστεί με τρεις κεντρικούς αμυντικούς σε μια πρώτη εκ μέρους του Μανόλο Χιμένεθ για το σύστημα που έχει στο μυαλό του για τα επερχόμενα ντέρμπι με Μίλαν, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Ο Ισπανός τεχνικός αποφάσισε να αφήσει εκτός αποστολής τους Πατίτο, Τρίστασον και Αϊντάρεβιτς στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι περιμένει πολλά περισσότερα από τους ίδιους, ενώ εκτός και οι τραυματίες Κλωναρίδης, Κονέ και Τσιγκρίνσκι (ανέτοιμοι οι δύο τελευταίοι). Έτσι, ο Μανόλο Χιμένεθ σε σύστημα 3-5-2 παρέταξε τους Ανέστη κάτω από τα γκολπόστ με τους Βράνιες, Λαμπρόπουλο και Τσόσιτς αμυντική τριάδα. Μπακάκης και Λόπες στις πλευρές με τριάδα στα χαφ τους Σιμόες- Γαλανόπουλο κι ελεύθερο τον Μάνταλο. Αραούχο και Λιβάια αποτελούσαν το επιθετικό δίδυμο.

Τον έλεγχο η ΑΕΚ και χτύπημα από τα αριστερά

Ένα από τα όπλα του Πανιωνίου είναι το δυνατό ξεκίνημα στους αγώνες. Κάτι που όπως φαίνεται το ήξερε καλά η ΑΕΚ και ήταν αυτή που πήρε από την αρχή τον έλεγχο του παιχνιδιού. Με τα μπακ της να έχουν εντολή να ανεβαίνουν, εκμεταλλευόμενοι κιόλας το γεγονός ότι οι ακραίοι του Πανιωνίου δεν βοηθούσαν στο μαρκάρισμα, πήραν την κατοχή και άρχισαν να απειλούν κυρίως από τα αριστερά. Ο Λόπες έφτανε μέχρι την περιοχή του Πανιωνίου, με τον Βλάχο να έχει να αντιμετωπίσει και τον Μάνταλο που ξεκινούσε από τα αριστερά και σύγκλινε προς τα μέσα. Με τον Μασούντ εκτός παιχνιδιού ο Πανιώνιος δεν κρατούσε μπάλα και από νωρίς η Ένωση άρχισε να δημιουργεί ευκαιρίες.

Κρατούσε μόνος του ο Κότνικ

Αρχικά στο 7' το φάουλ του Μάνταλου κατέληξε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι των γηπεδούχων, ενώ επτά λεπτά αργότερα το σουτ του Γαλανόπουλου κατέληξε άουτ. Η ΑΕΚ ήταν η απόλυτη κυρίαρχη του παιχνιδιού και συνέχιζε να κάνει πάρτι από τα αριστερά και στο 19' ο Αραούχο έκανε τσαφ ενώ ήταν έτοιμος να σκοράρει. Ο Μιχάλης Γρηγορίου βλέποντας τα πολλά προβλήματα αποφάσισε να αλλάξει πλευρές τους Λάμπρου και Μασούρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις επελάσεις του Πορτογάλου μπακ.

Μπορεί η εικόνα στην δεξιά πλευρά του Πανιωνίου να βελτιώθηκε, αλλά επιθετικά με τον Μασούντ-όπως είπαμε-εκτός παιχνιδιού ήταν ακίνδυνος. Στο 31' υπάρχει φάση που ο Μπανανά ανατρέπει τον Μάνταλο αλλά ο διαιτητής δεν σφυρίζει πέναλτι λανθασμένα. Η ΑΕΚ ανέβαζε όλο και περισσότερο την απόδοσή της αλλά έπεσε πάνω σε έναν εκπληκτικό Κότνικ, ο οποίος μέσα σε δύο λεπτά (35'-36') έκανε εντυπωσιακές αποκρούσεις στα σουτ των Λιβάια και Σιμόες κρατώντας το μηδέν για την ομάδα του.

Με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και ο Πανιώνιος

Στην επανάληψη ο τεχνικός των γηπεδούχων βλέποντας την τρύπα με τον Λάμπρου έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Κάργα αλλάζοντας και το σύστημα με τον Πανιώνιο να πηγαίνει σε 3-5-2 σε μια προσπάθεια να καλύψει τα τεράστια κενά που υπήρχαν πίσω.

Το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά αφού πλέον και ο Πανιώνιος αποφάσισε να κάνει αισθητή την παρουσία του και στο επιθετικό κομμάτι, έστω και αν αυτό προήλθε από στημένη φάση. Στο 53' οι «κυανέρυθροι» έφτασαν μια ανάσα από το 1-0 όταν από εκτέλεση κόρνερ του Χατζισαφί, ο Μπανανά από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε την κεφαλιά η οποία κατέληξε μόλις άουτ. Η απάντηση της ΑΕΚ ήρθε στο επόμενο λεπτό με τον Αραούχο ο οποίος μέσα στην περιοχή έγινε αποδέκτης της μπάλας αλλά το σουτ που έκανε κόντραρε στα σώματα των αμυντικών των Νεοσμυρνιωτών.

Πλέον, οι γηπεδούχοι σταμάτησαν να είναι τόσο παθητικοί στις προσωπικές μονομαχίες και αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δυνατό παιχνίδι των αντιπάλων τους. Το πρόβλημα στην δημιουργία παρέμενε αφού η πίεση της ΑΕΚ ήταν αφυκτική και δεν επέτρεπε στους γηπεδούχους να κάνουν το παιχνίδι τους.

Μεγάλες φάσεις πάντως δεν είχαμε αφού ο Πανιώνιος συνέχιζε να κάνει εύκολα το λάθος την ώρα που οι επιθετικές προσπάθειες της ΑΕΚ σταματούσαν λίγο πριν το τελικό σουτ. Έτσι, έπρεπε να περάσουν σχεδόν είκοσι λεπτά για να δούμε καλή φάση, και τι φάση, όταν ο Μάνταλος αφύλακτος μέσα από την μεγάλη περιοχή έκανε το σουτ με τον Κότνικ για άλλη μια φορά να λέει εντυπωσιακά όχι, όπως όχι είπε και στον Μπακασέτα στο 80'.

Μίλησε ο Αραούχο

Τελικά, η πίεση της ΑΕΚ έφερε αποτέλεσμα στο 81' με τον Αραούχο να εξιλεώνεται για τις χαμένες ευκαιρίες όταν βγήκε μόνος απέναντι στον Κότνικ και αυτή την φορά δεν λάθεψε και πλάσαρε σωστά τον Κότνικ. Στα τελευταία λεπτά η Ένωση αναγκάστηκε να αγωνιστεί με παίκτη λιγότερο λόγω τραυματισμού του Μάνταλου (ο οποίος δυστυχώς φαίνεται να είναι σοβαρός), αλλά κατάφερε να κρατήσει το υπέρ της σκορ.

Ενδεκάδες

Πανιώνιος (Γρηγορίου): Κότνικ, Βλάχος (71' Παπαγεωργίου), Μπανανά, Οικονόμου, Χατζισαφί, Κόρμπος, Σιώπης, Μασούρας (77' Σαββίδης), Λάμπρου (46' Κάργας), Μασούντ, Γεσίλ (34' Ντουρμισάι)

ΑΕΚ (Χιμένεθ): Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσόσιτς (77' Χριστοδουλόπουλος), Λαμπρόπουλος, Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος (63' Γιόχανσον), Μάνταλος, Λιβάια (67' Μπακασέτας), Αραούχο

MVP: Ο Σέρχιο Αραούχο. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ο Αργεντινός φορ με το γκολ που πέτυχε χάρισε μια σπουδαία νίκη στην ομάδα του. Ο ίδιος το έψαχνε πολύ το γκολ αυτό, αφού σε όλα τα προηγούμενα ματς ήταν μέσα στις φάσεις αλλά τον κυνηγούσε η γκίνια.

Στο ύψος του: Ο Μάτιτς Κότνικ. Ο Σλοβένος πορτιέρο του Πανιωνίου έπαιζε μόνος του την ΑΕΚ και αν δεν ήταν αυτός με τις εντυπωσιακές του αποκρούσεις τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις, η ομάδα του θα είχε δεχτεί πολύ νωρίτερα το γκολ.

Αδύναμος κρίκος: Ο Λάζαρος Λάμπρου. Εκτός παιχνιδιού, ήταν ο αδύναμος κρίκος του Πανιωνίου τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Μάλιστα, αμυντικά δεν βοήθησε καθόλου τον Βλάχο μδε αποτέλεσμα να κάνει πάρτι από εκεί ο Λόπες. Δικαίως έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα. Νεοσμυρνιωτών.

Η γκάφα: Η ανασταλτική λειτουργία του Πανιωνίου στο γκολ του Αραούχο. Ο Αργεντινός φορ βγήκε μόνος απέναντι στον Κότνικ με την άμυνα των γηπεδούχν να κολλάει προς στιγμή και όταν προσπάθησε να αντιδράσει, ο Αραούχο είχε βγει ήδη τετ-α-τετ.

Το στραγάλι: Ο διαιτητής Μάνταλος προκάλεσε τις διαμαρτυρίες και των δύο ομάδων, αφού αρχικά δεν είδε ανατροπή του Μάνταλου από τον Μπανανά στο 31', ενώ από την πλευρά τους οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για σκληρό παιχνίδι της ΑΕΚ.

Το ταμείο του Gazzetta: Ο Μανόλο Χιμένεθ αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα ενόψει Μίλαν και ΠΑΟΚ και να παρατάξει την ΑΕΚ με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, μια διάταξη που ανταποκρίνεται άριστα φέτος η Ένωση. Και οι παίκτες του τον δικαίωσαν απόλυτα. Οι «κιτρινόμαυροι» ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο, είχαν από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα και αν δεν ήταν ο Κότνικ θα μπορούσαν να είχαν φτάσει στη νίκη από το πρώτο ημίχρονο. Παρόλα αυτά η πίεση της έφερε αποτέλεσμα και με τον Αραούχο να εξιλεώνεται σκόραρε στο 81', σε ένα χρονικό σημείο που ήταν δύσκολο να αντιδράσει ο Πανιώνιος. Με τη νίκη αυτή παρέμεινε κοντά στην κορυφή, ενώ έφτιαξε την ψυχολογία της ενόψει Μίλαν, με μοναδικό δυσάρεστο γεγονός τον τραυματισμό του Μάνταλου. Από την πλευρά του ο Πανιώνιος δεν ήταν καλός, οι μεσοεπιθετικοί του κινήθηκαν σε ρηχά νερά και από την στιγμή που ο Μασούντ δεν τράβηξε, ήταν λογικό να μην απειλήσει. Παράλληλα και η αμυντική του λειτουργία δεν ήταν καθόλου καλή και δείχνει ότι το όπλο των δύο προηγούμενων χρόνων έχει χαθεί.
Πηγή:www.gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης