Δ. Τζανακόπουλος: Θα υπάρχει εποπτεία και μετά το μνημόνιο

«Αυτό είναι άλλωστε κάτι που συμβαίνει με όλες τις χώρες που βγαίνουν από προγράμματα στήριξης»

Η τάχιστη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης «ώστε να έχουμε την άνεση χρόνου για να συζητήσουμε με τους δανειστές τους όρους της εξόδου από το Μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018», η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους «ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και η δέσμευση του Euorgroup για τη βιωσιμότητα του χρέους» και η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας ως «απαραίτητη εξασφάλιση της αυτοδύναμης πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος» είναι τα συγκεκριμένα απαραίτητα βήματα με ορίζοντα την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

«Όλοι αναγνωρίζουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας και κανείς δεν έχει την διάθεση να δημιουργήσει τεχνητά εμπόδια στην πορεία της χώρας για την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» προσθέτοντας ότι «η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης εξελίσσεται θετικά. Δεν φαίνεται να προκύπτουν δημοσιονομικές αποκλίσεις, ενώ και στα ζητήματα των προαπαιτουμένων βρίσκουμε κοινούς τόπους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 «τελειώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λήγει το καθεστώς επιτροπείας» το οποίο σημαίνει ότι «δεν θα υπάρχει πλέον μια λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία θα πρέπει να εφαρμόζει η ελληνική πλευρά για να παίρνει ως αντάλλαγμα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους».

«Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική παρακολούθηση και εποπτεία εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτό είναι άλλωστε κάτι που συμβαίνει με όλες τις χώρες που βγαίνουν από προγράμματα στήριξης» πρόσθεσε.

Είπε ότι με την λήξη του προγράμματος θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας «και θα φανούν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά».

Ως προς τα αποτελέσματα της ανάπτυξης, αφού επισήμανε ορισμένα θετικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης σημείωσε ότι για την κυβέρνηση «το βασικό ερώτημα είναι ποιά ανάπτυξη; Και εμφανίζεται σήμερα η πολιτική και κοινωνική διαιρετική γραμμή. Από τη μια, η ανάπτυξη που βασίζεται στην συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας και από την άλλη η δίκαιη ανάπτυξη της ισότητας, της αλληλεγγύης, η ανάπτυξη με αναδιανομή υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η δημοσιονομική πορεία για το 2017 «είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή κοινωνικού μερίσματος και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016», τονίζοντας στη συνέχεια ότι το βασικό ερώτημα «δεν είναι αν θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα αλλά αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν αυτή την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης ή θα επαναλάβουν το πολιτικό ολίσθημα του 2016 όταν αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την εφάπαξ στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με 517 εκατομμύρια».

Ερωτηθείς για το πώς αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπε ότι αυτή «ήλθε ως επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα».

Διαβάστε επίσης