Στις επάλξεις του αγώνα

του χρηστου νικολάου , δημαρχου δυτικης αχαιας

Οι κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας αρχίζουν και τελειώνουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ». Αυτό το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940 που βροντοφώναξε αλλά και στήριξε ο ελληνικός λαός με πρωτόγνωρη προθυμία και πρωτοφανή αυταπάρνηση, ήταν μια φυσιολογική εκδήλωση της ελληνικής ψυχής όπως αυτή γαλουχήθηκε μέσα στους αιώνες.

Η 28η Οκτωβρίου συμπυκνώνει σε μία ιστορική στιγμή τις μνήμες, τα βιώματα και τις αξίες που καθοδήγησαν πάντοτε τονεθνικό μας βίο. Συμβολίζει την άρνηση απέναντι στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού, του φασισμού και του ναζισμού, τηναντίσταση στην τυραννία και σε οποιαδήποτε μορφή βίας που προσπαθεί να εξαλείψει οτιδήποτε παράγει ελεύθερη σκέψη και βούληση. Ο πολλαπλός αυτός συμβολισμός καθιστά την 28η Οκτωβρίου διαχρονικά επίκαιρη και παιδευτικά αναγκαίαστις νεότερες γενιές. Τις γενιές του σήμερα και του αύριο, που καλούνται να διδαχθούν από τις εμπειρίες τωνπροηγούμενων, όχι για να μάθουν να μισούν, αλλά για να αρνηθούν το μίσος που έσπειρε τον όλεθρο στην Ευρώπη.

Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρο : ο τόπος μας είναι μεγάλος στη δημιουργία, όταν ο λαός μας είναι μονιασμένος. Όταν διχάζεται, αυτός ο τόπος γίνεται μικρός και πολλαπλά ευάλωτος. Είναι ιστορικό χρέος όλων μας και του καθενός ξεχωριστά με πνεύμα σύμπνοιας και συνοχής, να δώσουμε τις πολλές και δύσκολες μάχες, να επιδείξουμε αλληλεγγύη στους ασθενέστερους και δίνοντας ελπίδα και προοπτική σ’ όλους και ιδιαίτερα στους νέους της πατρίδας μας για να βγούμε πιο δυνατοί από την παρούσα πολύπλευρη κρίση. Το οφείλουμε στην ηρωική γενιά του 40’ που επιβεβαίωσε τη συνέχεια της φυλής μας. Η θυσία τους ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά που υπηρέτησαν, στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Με αυτές τις σκέψεις, με συναισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξία για το σήμερα, ας τιμήσουμε και φέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανανεώνοντας την υπόσχεσή μας να παραμένουμε πάντα όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία

Διαβάστε επίσης