"Λευκός καπνός" για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό των μικρών οφειλετών

με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ

"Λευκός καπνός" βγήκε από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Αυτό δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών και σύμφωνα με τον ίδιο, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες ώστε να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο για τα κριτήρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα - έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι' αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.

Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης