Πρώτη συνεδρίαση για το Περιφερειακό Συμβούλιο Μαθητών

Παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη

Η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα υποδέχθηκαν τους μαθητές του Γυμνασίου Καράτουλα Ηλείας,  συμμετέχοντας μαζί τους σε μια συνεδρίαση υψηλού επιπέδου, όπου αναλύθηκε η λειτουργία του οργάνου της Αυτοδιοίκησης. Ενώ δέχθηκαν και «βροχή» ερωτήσεων από τους  μικρούς περιφερειακούς συμβούλους, που έδειξαν να είναι ιδιαίτερα «διαβασμένοι» για τα ζητήματα της περιοχής τους.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε πως στόχος της Περιφέρειας, με την λειτουργία του νέου θεσμού, είναι να υπάρξει ένα άνοιγμα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη νεολαία , δημιουργώντας, παράθυρο ελπίδας και βήμα διαλόγου με τους αυριανούς πολίτες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως είναι σημαντική εμπειρία για τον μαθητόκοσμο να ενημερωθεί για την λειτουργία της αυτοδιοικητικής δομής και να αποκτήσει την εμπειρία συμμετοχής σε έναν αιρετό θεσμό.   

Η προβολή βίντεο στην αρχή της συνεδρίασης έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για ερωτήσεις από τους μαθητές που κατέθεσαν σωρεία προβληματισμών.

Η λειτουργία του σχολείου τους, η αδυναμία πρόσβασης συμμαθητών τους στο διδακτήριο, λόγω προβλημάτων στην μεταφορά μαθητών, η ανάπτυξη του νομού Ηλείας, η αστυφιλία που έχει ως συνέπεια τον μαρασμό των χωριών, η αξιοποίηση της Αρχαίας Ολυμπίας , αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου οδικού άξονα μεταξύ Πάτρας και Πύργου, ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που κατατέθηκαν.

Στις απαντήσεις τους προς τους μαθητές ο Απόστολος Κατσιφάρας στάθηκε στην ανάγκη η περιοχή μας να για να γίνει ανταγωνιστική σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον να αποκτήσει προϊόντα υψηλής υπεραξίας. «Πρέπει να γίνουμε καινοτόμοι και να επενδύσουμε σε νέα ανταγωνιστικά προϊόντα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. (Δείτε την τοποθέτηση στο https://www.youtube.com/watch?v=ujARvdWgTPU)

Μεταφορά μαθητών

Αναφορικά με την μεταφορά των μαθητών ο Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για την δυστοκία στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών που προκηρύσσει  η Περιφέρεια για το μεταφορικό έργο. «Επί 6 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός» υπογράμμισε.

Ενώ κατέθεσε και την προσωπική του εμπειρία. «Ξέρω τι σημαίνει να μην μπορείς να πας στο σχολείο σου. Ως μαθητής χρειάζονταν να διανύω δεκαοκτώ χιλιόμετρα ημερησίως για να μεταβώ και να γυρίσω από το σχολείου μου, γιατί το χωριό μου ήταν μακριά. Πονάω πραγματικά όταν ο μαθητής αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες. Εμείς από την πλευρά μας δίνουμε μάχη για να μην μένει κανένας μαθητής μακριά από το σχολικό περιβάλλον», υποστήριξε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Πατρών - Πύργου

Οι μαθητές έθεσαν το μείζον ερώτημα για την βελτίωση της Πατρών – Πύργου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το βαρύ φόρο αίματος και την επικινδυνότητα του δρόμου. Τόσο ο υφυπουργός Παιδείας, όσο και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος διαβεβαίωσαν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα μετατρέψουν την Πατρών – Πύργου σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, καθώς, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες, το έργο εντάθηκε στο ΕΣΠΑ. «Αρχές του 2018 οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά», προέβλεψε ο κ. Μπαξεβανάκης, ενώ ο κ. Κατσιφάρας πρόσθεσε: «Για την Πατρών – Πύργου έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Ανάδειξη Αρχαίας Ολυμπίας

Η αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο αναφοράς των νεαρών περιφερειακών συμβούλων. Ο κ. Μπαξεβανάκης παραδέχτηκε ότι «οι υποδομές μας δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές» προσθέτοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να υλοποιηθεί η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη και να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία. Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος γνωστοποίηση τη διάθεση ποσού 42.000.000 ευρώ για τη δημιουργία υποδομών σε Πύργο – Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία.

Σχολική στέγη

Σύγχρονα σχολικά κτίρια και Εργαστήρια ζήτησαν οι μαθητές. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας απάντησε ότι χρηματοδοτήθηκαν ήδη 28 νέες σχολικές μονάδες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ άλλα 20 συγκροτήματα εντάσσονται στον πρόγραμμα 2014-2020. Ιδιαίτερα για το Γυμνάσιο Καράτουλα, συμπλήρωσε ότι από τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές θα απολαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας  Βασίλειος Δημητρέλλος, περιέγραψε ακόμη ότι θα είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία της Ελλάδας, αντίστοιχο με το Γυμνάσιο Πύργου. Ωστόσο, από την πλευρά του ο Περιφερειακός  Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, επισήμανε ότι σε μια εποχή που παρατηρείται έντονη μετακίνηση προς τα αστικά κέντρα και οι επαρχιακές κοινωνίες ερημώνουν, το στοίχημα της περιοχής είναι οι μαθητές στην περιφέρεια να απολαμβάνουν σύγχρονες υποδομές. Πάντως ο Περιφερειάρχης τόνισε προς τους μαθητές ότι η σχολική στέγη δεν περιορίζεται στην ανέγερση νέων συγκροτημάτων, θα πρέπει να αποτελέσει κοινωνικό κύτταρο το οποίο οφείλουμε να συντηρούμε και να σεβόμαστε.

Το όραμα για την Περιφέρεια

   Ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα τέθηκε από μαθήτρια του Γυμνασίου Καράτουλα Ηλείας, προς τον Περιφερειάρχη: «Ποιο  είναι το όραμά σας για τον θεσμό της Περιφέρειας;» Ο κ. Κατσιφάρας απάντησε πως «παρά το γεγονός ότι ο θεσμός της Περιφέρειας έχει μόλις έξι χρόνια ζωής και μάλιστα εν μέσω κρίσης, τα καταφέραμε και σταθήκαμε όρθιοι». Πρόσθεσε ότι το προσωπικό του όραμα για την εξέλιξη του θεσμού είναι η Περιφέρεια να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονόμηση, αλλά και διακυβέρνηση με την έννοια της ανάληψης ευθυνών, ώστε να αποδεσμευτεί κατά το δυνατόν περισσότερο από το κεντρικό κράτος. (Δείτε την απάντηση στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=u178POFzwVA)

Οι συμμετέχοντες

Η συνεδρίαση με τους μαθητές στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε υπό τον Γιώργο Αγγελόπουλο πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος. Παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Γεωργιόπουλος (Π.Ε Ηλείας), Δημήτρης Δριβίλας (Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης), Παναγιώτης Μπράμος (Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας), Κώστας Καρπέτας (Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας), η Εκτελεστική Γραμματέας Δυτικής Ελλάδος Διονυσία Μαράτου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η Προϊσταμένης Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Σοφία Χριστοπούλου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος. Τους μαθητές συνόδευαν ο διευθυντής του Γυμνασίου Καράτουλα Θανάσης Παπαγρηγορίου,  καθώς επίσης οι εκπαιδευτικοί Ιωάννης Κεχράκος και Ανδρομάχη Λέλλα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ