Νέα σφαγή από το ISIS στη Συρία -128 νεκροί

ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τουλάχιστον 128 ανθρώπους, από τους οποίους οι 116 ήταν άμαχοι, σε μια πόλη στην κεντρική Συρία, προτού εκδιωχθεί, το περασμένο Σάββατο, από τα στρατεύματα της Δαμασκού, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στο διάστημα των 20 ημερών που ήλεγχε την αλ-Καριατάιν, το ΙΚ εκτέλεσε τουλάχιστον 116 αμάχους σε αντίποινα, αφού τους κατηγόρησε για συνεργασία με τα στρατεύματα του καθεστώτος» του Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής αυτής της μκο που διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο ανταποκριτών στη Συρία.

Το πρακτορείο Ρόιτερς, που επικαλείται την ίδια πηγή, αναφέρει από την πλευρά του ότι τουλάχιστον 128 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Μετά την ανακατάληψη της πόλης αυτής που βρίσκεται στην επαρχία Χομς, οι κάτοικοι βρήκαν πτώματα στους δρόμους, σε σπίτια και σε άλλα σημεία», διευκρίνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

«Ορισμένοι είχαν σκοτωθεί με μαχαίρι, άλλοι με σφαίρες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πηγές του Παρατηρητηρίου, η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων (83) σκοτώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες πριν από την εκδίωξη του ΙΚ από την αλ-Καριατάιν.

Το ΙΚ κατέλαβε εκ νέου την 1η Οκτωβρίου την πόλη αυτή η οποία κατοικείται από μια χριστιανική μειονότητα και όπου βρίσκονται πολλές εκκλησίες, ορισμένες από τις οποίες λεηλατήθηκαν από τους τζιχαντιστές. Η οργάνωση είχε καταλάβει την πόλη για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015 προτού εκδιωχθεί λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το καθεστώς ανακατέλαβε την πόλη το Σάββατο «μετά την υποχώρηση 200 και πλέον μελών του ΙΚ προς την Μπαντίγια», τη μεγάλη έρημο της κεντρικής Συρίας.

Δεχόμενο ταυτόχρονες επιθέσεις σε πολλά μέτωπα, το ΙΚ έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες βαριές ήττες στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ. Εκδιώχθηκε από μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων από τη Ράκα, την de facto «πρωτεύουσά» του στη Συρία, και βλέπει να καταρρέει το «χαλιφάτο», την εγκαθίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει στα εδάφη που είχε καταλάβει το 2014.

Στη Συρία το ΙΚ ελέγχει ακόμα μερικούς θύλακες στην Μπαντίγια, μια έρημο που εκτείνεται στις επαρχίες Χομς και Ντέιρ Εζόρ, όπου όμως οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εξαπολύσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Η οργάνωση είναι επίσης παρούσα σε καταυλισμούς παλαιστίνιων προσφύγων στη Γιάρμουκ, νότια της Δαμασκού.

Η σημαντικότερη μάχη εναντίον του ΙΚ εκτυλίσσεται πλέον στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, την οποία χωρίζει στα δύο ο Ευφράτης. Εκεί, η τζιχαντιστική οργάνωση είναι αντιμέτωπη με δύο χωριστές επιθέσεις. Τη μία, στα δυτικά του ποταμού, έχουν εξαπολύσει δυνάμεις του καθεστώτος, οι οποίες με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν καταλάβει το βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας και προελαύνουν προς τα νοτιοανατολικά, με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας. Την άλλη έχει εξαπολύσει η αραβοκουρδική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι μαχητές της προελαύνουν από βορρά ανατολικά του Ευφράτη



 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ