Το ταξίδι Τσίπρα στην Αμερική

Του Χρήστου Πατούχα

Παραθέτουμε τρεις μόνο φράσεις από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού μετά την ιδιαίτερη συνάντηση του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών: «Σημαντική συγκυρία για την στρατηγική συνεργασία μας,……….θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να την διατηρήσουμε………. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες….κτλ» Φυσικά, είναι γνωστές και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, που με ελάχιστη πολιτική διπλωματία και υπέρτατο κυνισμό, έβαλε τα όρια μεταξύ του αφεντικού και του υποτελούς και μετά περιέγραψε τι ζητάει το αφεντικό από τους υποτελείς του.

Δεν χρειάζεται να μεταφράσουμε περαιτέρω τις ετεροβαρείς δεσμεύσεις. Το αμερικάνικο πεντάγωνο, θέλει με κάθε τρόπο, να διατηρήσει την επικυριαρχία του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Θέλει για τον σκοπό αυτό, βάσεις εξόρμησης, την Σούδα, το Άκτιο, την Ανδραβίδα, το Καστέλι, την Κάρπαθο και όποια άλλη θέση θα κρίνουν απαραίτητη οι στρατιωτικοί ηγέτες του. Θέλει ακόμα, να τροφοδοτηθούν οι πολεμικές βιομηχανίες με νέες παραγγελίες εξάρτησης και αφαίμαξης του ελληνικού λαού. «Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην χώρα τους»

Δεν θα θυμίσουμε εν προκειμένω, προεκλογικές ή κομματικές θέσεις του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει νόημα, γιατί σε κανένα θέμα, σε κανένα επίπεδο, τίποτα από αυτά δεν ισχύει προ πολλού. Θα τονίσουμε όμως την πρωτοφανή ενδοτικότητα, πρωτοφανή και σε σχέση με τους προκατόχους του, του Έλληνα Πρωθυπουργού, που καταλύει και τις πιο στοιχειώδεις αρχές εθνικής αξιοπρέπειας, εθνικής ευθύνης και ανεξαρτησίας. Πήγε στην Αμερική ήδη προσκυνημένος, αλλά με αδίστακτη συμπεριφορά να επαινεί και να διαφημίζει την υποτέλεια. Ο Πιουριφόι θα αισθανόταν αρκετά άβολα σήμερα.

Στα σημεία των καιρών, η θλιβερή στάση στελεχών και κολαούζων της Κυβέρνησης. Φρύαξαν τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, από κολακείες, διθυράμβους της υποταγής, μεταγλωττισμού της υποταγής. Είναι υπερήφανοι λένε γιατί στην νέα αγορά του αιώνα, δεν θα υπάρξουν μίζες και διαπλοκές. Θα το δούμε και αυτό.

Όμως, το βασικότερο είναι ότι δεν κουνήθηκε φύλλο! Που ήταν οι υπόλοιπες αριστερές και ανατρεπτικές δυνάμεις; Τι έκαναν πέραν των δηλώσεων; Μήπως αυτό πιστοποιεί την αναπότρεπτη ανάγκη, της συγκρότησης, τώρα, του ευρύτατου, αποτελεσματικού, ανατρεπτικού, πολιτικού και λαϊκού Μετώπου; Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά και ποτέ δεν θα συγχωρήσει η ιστορία την αδράνεια και την πολιτική μυωπία. Σωστό, είναι πάντα αυτό που ανταποκρίνεται στις περιστάσεις.

Διαβάστε επίσης