Πάτρα: Απεργούν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας- Συγκέντρωση στην Τριών Ναυάρχων

αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας να διακόψει τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του Λογαριασμού Επικούρησης.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν  οι εργαζόμενοι στην Εθνική αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας να διακόψει από τον τρέχοντα μήνα, τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του Λογαριασμού Επικούρησης.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων,  προτίθενται να προχωρήσουν και στην κατάθεση Ασφαλιστικών Μέτρων επιδιώκοντας την έκδοση προσωρινής διαταγής, για να μην διακοπεί η καταβολή της επικούρησης.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί συνάντηση των συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων καθώς και της διοίκησης του ΤΥΠΕΤ με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας Παύλο Μυλωνά η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μυλωνάς κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να συμφωνήσουν στην κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ και την μεταφορά της Επικούρησης στο ΕΤΕΑΕΠ, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου για παροχή πρόσθετης σύνταξης. Επικαλέστηκε μάλιστα, την αδυναμία χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ και του ελλείμματός του, περίπου 111 εκατ. ευρώ το χρόνο, ήτοι 7,9 εκατ. το μήνα (επί 14 μήνες καθώς δεν έχουν κοπεί στους συνταξιούχους της Εθνικής η 13η και 14η σύνταξη).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση επικουρική σύνταξη που καταβάλλεται στους συνταξιούχους της Εθνικής διαμορφώνεται σε 750 ευρώ, όταν η μέση επικουρική σύνταξη του ενιαίου ταμείου είναι κάτω από 180 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο δίνει ακόμη 14 συντάξεις, που κυμαίνονται από 350 έως 750 ευρώ, ενώ υπάρχουν και επικουρικές πρώην διευθυντικών στελεχών που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα.

Εργοδότης και εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στην τράπεζα έως το 2005 καταβάλλουν εισφορές 9% και 3,5% αντίστοιχα, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι, από το 2006 και μετά, ασφαλίζονται ήδη στο επικουρικό των υπόλοιπων μισθωτών, το ΕΤΕΑΕΠ. Το έλλειμμα, όπως ήταν φυσικό άρχισε να εμφανίζεται πριν από 10 και πλέον χρόνια και σήμερα διευρύνεται συνεχώς.

Μάλιστα, πηγές της ΕΤΕ, επεσήμαναν το καλοκαίρι ότι η τράπεζα δεν έχει καμία υποχρέωση να καλύπτει το έλλειμμα του επικουρικού, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για χρηματοδότηση αλλά για «δάνειο».

Υποστηρίζουν ότι ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί λογαριασμό- πρόγραμμα καθορισμένων εισφορών, χωρίς να υφίσταται νομική δέσμευση της Εθνικής ή εγγυητική ευθύνη της για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων του.

Τονίζουν δε, ότι σε καμία άλλη τράπεζα δεν υπάρχει τέτοιο καθεστώς, ενώ επισημαίνουν ότι αυστηρή σύσταση για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος έχει αποστείλει και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). 

Διαβάστε επίσης