Ρένα Δούρου: Μόνο με πράξεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά

Ανάγκη εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας ως μέσο αντιμετώπισης των σημερινών αδιεξόδων

Στην ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου των τοπικών Αρχών για την αντιμετώπιση ακραίων ιδεολογιών στην Ευρώπη αλλά και στον ρόλο των γυναικών αιρετών στις περιφερειακές Αρχές αναφέρθηκε σήμερα η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την παρέμβασή της στις εργασίες της 33ης συνεδρίασης του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η κ. Δούρου τόνισε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις του ρόλου των αιρετών γυναικών και της συμμετοχής τους στα κοινά, παρατηρώντας ότι «δεν υπάρχουν αυτοματισμοί». Σημείωσε, δε, ότι τα ζητήματα της ποιότητας της τοπικής δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι θέμα συγκεκριμένων πολιτικών στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης παρέμβασής της για τα ζητήματα της αποκέντρωσης και ενδυνάμωσης των περιφερειών (regionalization), η κ. Δούρου επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας ως μέσο αντιμετώπισης των σημερινών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Υπογράμμισε την ανάγκη αξιόπιστων απαντήσεων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών και κυρίως «των νέων», όπως είπε απευθυνόμενη στην ομάδα των νέων (ηλικιακά) αντιπροσώπων. «Ειδικά στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία ανόδου φωνών λαϊκισμού και εξτρεμισμού» υποστήριξε για να προσθέσει: «Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο ο αγώνας μας για την αποκέντρωση να ενισχύσει τις φωνές της ακρότητας και του φανατισμού, καθώς μόνο με πράξεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά».

Τέλος η περιφερειάρχης Αττικής, στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, αναφερόμενη στα ζητήματα της αντιμετώπισης της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις, παρατήρησε ότι πρόκειται «για σημαντικό στοίχημα, που όμως για να πετύχει πρέπει να ενεργοποιήσει όλους τους πολίτες, όχι απλά κάποιους αξιωματούχους ή δημόσιους λειτουργούς». «Από αυτό εξαρτάται το μέλλον της Ευρώπης, ειδικά σήμερα που παρατηρούμε ότι οι φωνές της αδιαλλαξίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην έλλειψη διαφάνειας και αντιμετώπισης της διαφθοράς» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης