Guardian: Τσίπρας, ένας ασυνήθιστος επισκέπτης στο Οβάλ Γραφείο

«Οι σχέσεις είναι καλύτερες σήμερα σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες»

​Η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ απασχολεί δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, που κάνει λόγο για μια επίσκεψη-έκπληξη του έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Έλεν Σμιθ, οι συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ έρχονται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας που είναι εταίρος και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι μια σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες», σχολιάζει ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στη χώρα του. «Οι σχέσεις είναι καλύτερες σήμερα σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες όταν κυριαρχούσε αντιαμερικανικό αίσθημα στην ελληνική πολιτική», συμπληρώνει.

«Ο Τσίπρας είναι ασυνήθιστος επισκέπτης στο Οβάλ Γραφείο», συνεχίζει το βρετανικό δημοσίευμα, καθώς όπως σχολιάζει ο έλληνας πρωθυπουργός είχε «εκφραστεί ανοιχτά κατά της εκλογικής κούρσας του Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, «ο Τραμπ έχει πει λίγα για την Ελλάδα, προτιμώντας αντ’ αυτού να απευθύνεται στον ολοένα και πιο αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι που η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα οδήγησε την Ουάσινγκτον να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις».

«Αν αναλογιστούμε όλα τα προβλήματα με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι σχετικά ένας σταθερός σύμμαχος στη νοτιοανατολική Ευρώπη», σημειώνει ο Μπερνς.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, «ο Τσίπρας αναμένεται κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ να δώσει έμφαση στο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας εστιάζοντας στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, που είναι το κέντρο επιχειρήσεων του 6ου αμερικανικού στόλου στη ανατολική Μεσόγειο». Η ίδια σχολιάζει ότι «παρόλο που η βάση της Σούδας δεν μπορεί να υποκαταστήσει εκείνη του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, που είναι επίσης κεντρική για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, η βάση έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για τις συμμαχικές δυνάμεις στη Συρία και των επιδρομών κατά του ISIS στην περιοχή».

ts3.jpg

Διαβάστε επίσης