Ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση του ονόματος των Σκοπίων

μετά την πανηγυρική επικράτηση Ζάεφ

Η μεγάλη νίκη που πέτυχε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και οι Aλβανοί σύμμαχοί του στα Σκόπια, παράλληλα με τη μεγάλη ήττα του εθνικολαϊκιστή ηγέτη Νίκολα Γκρουέφσκι, ανοίγουν το δρόμο για σημαντικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Μεταξύ των άλλων, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του real.gr, ανοίγει ο δρόμος στη διαπραγμάτευση για συζήτηση και του ονόματος της FYROM, προκειμένου η Ελλάδα να άρει το βέτο και τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της βορειοατλαντικής συμμαχίας τον προσεχή Ιούνιο.

Οι εξελίξεις μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένονται ραγδαίες μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στα Σκόπια στο τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην πΓΔΜ, όπως μεταδίδονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με καταμετρημένο το 99,5% των ψήφων:

1. Από τον πρώτο γύρο φαίνεται να κρίνονται οι αναμετρήσεις σε 45 από τους 81 δήμους της χώρας, εκ των οποίων:

- Το κυβερνών SDSM κερδίζει 37, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι δήμοι του Κουμάνοβο, του Μοναστηρίου, της Στρούμιτσα, της Αχρίδας, του Βέλες και του Πρίλεπ.

- Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κερδίζει μόνο τρεις μικρότερους δήμους (Ίλιντεν, Πέτροβετς, Σόπιστε)

- Το συγκυβερνών αλβανικό DUΙ κερδίζει δύο δήμους – το Κίτσεβο και τον μικρότερο δήμο της Πλάσνιτσα

- Έναν μικρότερο δήμο (Τσένταρ Ζούπα) κερδίζει το “Δημοκρατικό Κόμμα Τούρκων” (στον δήμο αυτό το VMRO-DPMNE δεν κατέβασε υποψήφιο)

- Δύο μικρότεροι δήμοι (Τσούτσερ-Σάντεβο και Ράνκοβτσε) κερδίζονται από ανεξάρτητους υποψήφιους.

2. Οι υποψήφιοι των δύο μεγαλύτερων σλαβικών κομμάτων θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο σε 17 δήμους, με το SDSM να διατηρεί το προβάδισμα σε 11 (Μπούτελ, Γκαζί Μπαμπά, Κίσελα Βόντα, Βίνιτσα, Γκράντσκο, Ντεμίρ Κάπια, Λεγκούνοβτσε, Κάμπριντσι, Μακεντόνσκα Καμενίτσα, Μακεντόνσκι Μπροντ και Ρόσομαν) και το VMRO-DPMNE σε 6 (Ζρνοβτσι, Καβάνταρτσι, Νόβατσι, Τσεσίνοβο, Πρόμπιστιπ και Στιπ).

Από αυτές, ως πλέον ενδιαφέρουσες και αμφίρροπες παρουσιάζονται οι αναμετρήσεις στο Στιπ (προβάδισμα VMRO-DPMNE με 0,1% ή 36 ψήφους), στο Πρόμπιστιπ (προβάδισμα VMRO-DPMNE με 2,1%), στο Καβάντατσι, (προβάδισμα VMRO-DPMNE 2,4%) και στους περιφερειακούς δήμους των Σκοπίων: Μπούτελ (προβάδισμα SDSM με 10%), Γκαζί Μπαμπά (προβάδισμα SDSM με 2,5%) και Κίσελα Βόντα (προβάδισμα SDSM με 4%).

3. Υποψήφιοι του SDSM συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 5 ακόμα περιπτώσεις: στο Ντόλνενι, με αντίπαλο τον υποψήφιο του DUI (προηγείται με 8% ο υποψήφιος του DUI), στη Μόγκιλα, με αντίπαλο ανεξάρτητο υποψήφιο (προηγείται ο ανεξάρτητος με 3%), Στάρο Ναγκορίτσανε, με αντίπαλο ανεξάρτητο υποψήφιο (προηγείται ο υποψήφιος του SDSM με 18%), στην Τσάσκα με αντίπαλο ανεξάρτητο υποψήφιο (προηγείται ο υποψήφιος του SDSM με 25%) και στο Σούτο Ορίζαρι, με αντίπαλο τον υποψήφιο της “Ένωσης Ρομά” (προηγείται ο υποψήφιος του SDSM με 1,8%).

4. Υποψήφιοι του VMRO-DPMNE συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο σε μία ακόμα περίπτωση, στην Μπρβένιτσα, με αντίπαλο ανεξάρτητο υποψήφιο (προηγείται ο ανεξάρτητος με 7%)

5. Συνολικά 12 δήμοι θα κριθούν στον δεύτερο γύρο μεταξύ υποψηφίων αλβανικών κομμάτων:

- Υποψήφιοι των συγκυβερνώντων DUI και “Συμμαχία για τους Αλβανούς” αναμετρώνται σε πέντε δήμους: στους μεγάλους δήμους του Γκόστιβαρ (προηγείται ο υποψήφιος του DUI με 1,4%) και της Στρούγκα (προηγείται ο υποψήφιος της “Συμμαχίας για τους Αλβανούς” με 5%) και στους μικρότερους δήμους του Βράπτσιστε (προηγείται ο υποψήφιος του DUI με 3,9%), του Ντέμπαρ (προηγείται ο υποψήφιος του DUI με 9%) και του Μπογκόβινιε (προηγείται ο υποψήφιος του DUI με 6,2%)

- Υποψήφιοι του συγκυβερνώντος DUI και του αντιπολιτευόμενου κινήματος BESA αναμετρώνται σε έξι δήμους: στους μεγάλους δήμους του Τέτοβο (προηγείται ο υποψήφιος του DUI με 11%) και Τσάιρ (προηγείται ο υποψήφιος του DUI με 5,5%) και στους μικρότερους δήμους του Σαράι (προηγείται ο υποψήφιος του DUI με 21%), Τεάρτσε (προηγείται ο υποψήφιος του DUI με 6%), Λίπκοβο (προηγείται ο υποψήφιος του DUI με 27%) και Ζέλινο (οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων παρουσιάζονται ισοδύναμοι)

- Σε έναν δήμο, στο Στουντενιτσάνι, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι των αντιπολιτευόμενων αλβανικών DPA και BESA, με τον υποψήφιο του DPA να προηγείται με 11%.

Ο Δήμος Σκοπίων

Σε ότι αφορά τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων, με καταμετρημένο το 97,37% των ψήφων, ο υποψήφιος του SDSM Πέτρε Σιλέγκοφ φαίνεται να κερδίζει οριακά από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το 50,29%, έναντι 36,04% του απερχόμενου δημάρχου και υποψηφίου του VMRO-DPMNE, Κότσε Τραγιάνοφσκι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και αν οδηγηθεί η αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο, το προβάδισμα του Σιλέγκοφ είναι μη ανατρέψιμο, ωστόσο η οριστικοποίηση της νίκης του υποψηφίου του SDSM στα Σκόπια από τον πρώτο κιόλας γύρο θα ενίσχυε την εικόνα συντριπτικής επικράτησης του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι από τους 10 περιφερειακούς δήμους των Σκοπίων, το SDSM κέρδισε από τον πρώτο γύρο τους τέσσερις (Τσένταρ, Κάρπος, Άεροντρομ, Γκιόρτσε Πέτροφ), ενώ οι υπόλοιποι 6 οδηγούνται σε δεύτερο γύρο:

- οι τρεις – Κίσελα Βόντα, Γκαζί Μπαμπά, Μπούτελ – μεταξύ των υποψηφίων SDSM και VMRO-DPMNE, με τον υποψήφιο του SDSM να προηγείται και στους τρεις με διαφορές από 3% έως 10%

- ο δήμος Σούτο Οριζάρι μεταξύ των υποψηφίων του SDSM και της “Ένωσης Ρομά” (προηγείται ο υποψήφιος του SDSM με 1,8%)

- οι δύο – Τσάιρ και Σαράι - μεταξύ των υποψηφίων των αλβανικών DUI και BESA, με τον υποψήφιο του DUI να προηγείται με ποσοστά 5,5%, στο Τσάιρ και 21%, στο Σαράι.

Πηγή: real.gr

 

Διαβάστε επίσης