Πορτογαλία: Τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις φονικές πυρκαγιές

36 άτομα νεκρά
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: The Guardian

Σε τριήμερο εθνικό πένθος είναι η Πορτογαλία, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων από τις δασικές πυρκαγιές, ενώ η γειτονική Ισπανία θρηνεί άλλους τρεις νεκρούς.

Τα ξημερώματα της Τρίτης περίπου 3.600 πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες στις περίπου πενήντα ενεργές ακόμη εστίες.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτές τις πυρκαγιές, οι οποίες σάρωσαν την Πορτογαλία και τη γειτονική ισπανική επαρχία της Γαλικίας, οι οποίες πλήττονται από ξηρασία, με τις φλόγες να ενισχύονται από τους σφοδρούς ανέμους του κυκλώνα Οφηλία.

Οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους 36 νεκρούς στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, όπου ακόμη επτά άνθρωποι αγνοούνται, ενώ άλλοι 3 έχασαν τη ζωή τους στη Γαλικία, στη βορειοδυτική Ισπανία, σύμφωνα με τις αρχές των δύο χωρών.

Η Πατρίσια Γκάσπαρ, εκπρόσωπος της πορτογαλικής Πολιτικής Προστασίας, διευκρίνισε ότι συνεχίζουν να επιχειρούν "ομάδες στο πεδίο" και ότι ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι ακόμα ο τελικός, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα βρέφος.

Από τις εκατοντάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα τραυματίστηκαν 63 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 16 σοβαρά, στην πλειονότητά τους πολίτες, καθώς και πυροσβέστες.

Στα μέσα του Ιουνίου η Πορτογαλία είχε πληγεί από την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην ιστορία της, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους στο Πεδρόγαου Γκραντ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

"Έπειτα από αυτή τη χρονιά, δεν πρέπει πλέον τίποτα να μείνει όπως πριν", τόνισε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιου Κόστα και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προωθήσει "θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις" για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες αυτού του είδους, ιδίως στη διαχείριση του δασικού πλούτου και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Ανάμεσα στις πενήντα πυρκαγιές που θεωρούνταν "σημαντικές" το βράδυ της Δευτέρας, η πιο ανησυχητική μαινόταν στην κοινότητα Λουζ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Παρά τη νέα πτώση των θερμοκρασιών και τη βροχόπτωση που προβλέπεται για σήμερα, η Πολιτική Προστασία αποφάσισε να παρατείνει τον κόκκινο συναγερμό που έθεσε σε ισχύ το πρωί της Κυριακής.

Οι πυροσβέστες στη Γαλικία, την ισπανική επαρχία όπου κηρύχθηκε επίσης σε τριήμερο πένθος, συνέχιζαν χθες βράδυ να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν περίπου δεκαπέντε ενεργές εστίες που απειλούσαν κατοικίες και πολίτες.

Μόνο την Κυριακή, στην Πορτογαλία καταγράφηκαν 524 πυρκαγιές, ένας αριθμός χωρίς προηγούμενο από το 2006. Αντιμέτωπη χθες Δευτέρα με άλλες 200 φωτιές, η Λισαβόνα ζήτησε βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιταλία ανταποκρίθηκε στέλνοντας δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ