Κάλεσμα σε νέες διαδηλώσεις σήμερα στην Καταλονία

Βαθύς διχασμός και νέο τελεσίγραφο στον Κάρλες Πουτζντεμόν

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάληψη της διοίκησης της Καταλονίας βρέθηκε χθες η Μαδρίτη, ενώ το δικαστήριο έδωσε εντολή για τη φυλάκιση των ηγετών δύο από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπέρ της απόσχισης.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, και οι ηγέτες των Catalan National Assembly (ANC) και Omnium οδηγήθηκαν στο κρατητήριο. Ο εισαγγελέας υποστηρίζει πως οι Jordi Sanchez και Jordi Cuixart διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην ενορχήστρωση των διαδηλώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας που, τον περασμένα μήνα, παγίδεψαν αστυνομικούς μέσα σε κτίριο της Βαρκελώνης και κατέστρεψαν τα οχήματά τους.

Σε βάρος των δύο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο δελ Ρεάλ, όχι μακριά από τη Μαδρίτη, χθες βράδυ.

Η είδηση έγινε δεκτή στην Καταλονία με πολλούς πολίτες να χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της καταλανικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη σε ένδειξη ειρηνικής συμπαράστασης στους δύο άνδρες.

Το ANC, που έχει οργανώσει διαδηλώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω ειρηνικές διαδηλώσεις στην Καταλονία σήμερα. «Αυτό δεν έχει λογική, δεν έχουμε λόγια για να περιγράψουμε» την κατάσταση και «καλούμε την καταλανική κοινωνία να διαδηλώσει αύριο, προφανώς ειρηνικά» είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόρντι Μπος, γενικός γραμματέας της αυτονομιστικής οργάνωσης Omnium Cultural.

«Δυστυχώς έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους» έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Το δικαστήριο απαγόρεψε επίσης στον επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας Josep Lluis Trapero την έξοδο από τη χώρα και το διαβατήριό του κατασχέθηκε, καθώς ερευνάται για το ίδιο περιστατικό.

Ο Πουτζντεμόν έχει προθεσμία έως την Πέμπτη να αποσύρει τα περί ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το νέο τελεσίγραφο που του έδωσε χθες η ισπανική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ