Ρωσία: Ομοφυλόφιλος αποκαλύπτει τα βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς

στην Τσετσενία

Ξυλοδαρμοί, εξευτελισμός και απειλές θανάτου: ένας Ρώσος ομοφυλόφιλος ακτιβιστής αφηγήθηκε σήμερα, για πρώτη φορά αποκαλύπτοντας το πρόσωπο και το ονοματεπώνυμό του, την κόλαση που βιώνουν στην Τσετσενία οι ομοφυλόφιλοι.

Τα θύματα έχουν μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης, αλλά μέχρι τώρα πάντα ζητούσαν να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους ή το έκαναν μετά τη φυγή τους από τη Ρωσία. Ο Μαξίμ Λαπούνοφ είναι ο πρώτος που μίλησε δημοσίως και έχει καταθέσει μήνυση για τα βασανιστήρια που υπέστη.

"Η βασική κατηγορία εναντίον μου ήταν ότι είμαι ομοφυλόφιλος" διαβεβαίωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα.

Ο 30χρονος Λαπούνοφ κατάγεται από το Ομσκ της Σιβηρίας και εργαζόταν στην Τσετσενία από το 2015, όπου πουλούσε μπαλόνια κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο στο Γκρόζνι. Υποστηρίζει ότι συνελήφθη στις 16 Μαρτίου από άνδρες με πολιτικά. Τον οδήγησαν σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου παρέμεινε κρατούμενος σε ένα κελί για τις επόμενες 12 ημέρες.

"Κάθε 10-15 λεπτά έρχονταν (σ.σ. οι αστυνομικοί) στο κελί μου και μου έλεγαν ότι είμαι γκέι και ότι θα πρέπει να σκοτώσουν όλους τους ανθρώπους που είναι σαν εμένα" είπε, υποστηρίζοντας ότι στη συνέχεια "τον χτυπούσαν επί ώρα με γκλομπ (...) στα πόδια, στους μηρούς, τους γλουτούς και την πλάτη".

"Συμπεριφέρονταν πολύ επιθετικά, άγρια, με εξευτέλιζαν και με προσέβαλαν", διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι καθημερινά άκουγε "κραυγές και ικεσίες" των άλλων ομοφυλόφιλων που κρατούνταν σε διπλανά κελιά και βασανίζονταν επίσης από τους αστυνομικούς.

Ο Λαπούνοφ υποστηρίζει ότι τον ανάγκασαν να αφήσει τα αποτυπώματά του πάνω σε ένα όπλο και να παραδεχτεί σε ένα βίντεο ότι είναι ομοφυλόφιλος. Απελευθερώθηκε στις 28 Μαρτίου και έφυγε από την Τσετσενία. "Το μόνο που θέλω τώρα είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

Η Νόβαγια Γκαζέτα ήταν η πρώτη εφημερίδα που έγραψε, τον περασμένο Μάρτιο, ότι οι ομοφυλόφιλοι διώκονται στην Τσετσενία. Πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης, στη Ρωσία και το εξωτερικό, φιλοξένησαν στη συνέχεια μαρτυρίες των θυμάτων. Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση, όμως στη συνέχεια ανέφεραν ότι δεν έχουν λάβει "καμία επίσημη καταγγελία" από τα θύματα.

Την περασμένη Παρασκευή, η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η Ύπατη Εκπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι έλαβε την πρώτη μήνυση, αυτή του Μαξίμ Λαπούνοφ, και την παρέπεμψε στην Επιτροπή Ερευνών για περαιτέρω διερεύνηση.



 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ