Γυναίκα υποψήφια στις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Θα συμμετάσχει ή όχι η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σαμπτσάκ ως υποψήφια στις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου του 2018 στη Ρωσία; Το ερώτημα αυτό άρχισε να ανακινείται και πάλι το τελευταίο διάστημα στη ρωσική πολιτική σκηνή, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ένα δημοσίευμα πριν από καιρό της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti, το οποίο ανέφερε ότι το Κρεμλίνο εξέταζε την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές, είχε προκαλέσει την αντίδραση της ίδιας της Σαμπτσάκ, που είχε δηλώσει τότε, αρκετά οργισμένη, ότι μόνη της αποφασίζει για τις επιλογές της καθιστώντας σαφές ότι δεν έχει συζητήσει με κανένα το θέμα αυτό.

Ωστόσο στις 14 Οκτωβρίου έγινε γνωστό ότι η Ξένια Σαμπτσάκ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν , αλλά το τυπικό θέμα της συζήτησης που είχε μαζί του ήταν μια συνέντευξη για την ταινία που γυρνάει με θέμα τον πατέρα της Ανατολί Σαμπτσάκ, ο οποίος υπήρξε μια εμβληματική μορφή της περιόδου της περεστρόικα. Η συνάντησή της αυτή έδωσε την αφορμή να ανακινηθεί και πάλι το θέμα της υποψηφιότητάς της στις προεδρικές εκλογές.

Η πιθανότητα μάλιστα να συμμετάσχει, ως υποψήφια, είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως στον ρωσικό τύπο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο φόρουμ της Λέσχης Βαλντάι, η οποία θα συνεδριάσει στο Σότσι, θα προβεί σε κάποιες δηλώσεις που θα αφορούν την ένταξη κάποιων προσώπων στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Οι ρώσοι πολιτικοί αναλυτές πάντως συγκλίνουν στην άποψη ότι σε μια κλειστή συνάντηση στο Κρεμλίνο θα μπορούσε να έχει συζητηθεί ο πιθανός ρόλος της Σαμπτσάκ στην προεκλογική εκστρατεία. Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών, Αλεξέι Μακάρκιν, θεωρεί ότι σε ποσοστό 80% είναι πιθανόν να έχει συζητηθεί η υποψηφιότητα της Σαμπτσάκ, η οποία όπως επισημαίνει θα μπορούσε να παίξει το ρόλο που είχε παίξει στις εκλογές του 2012 ο γνωστός ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Πραχόροφ, ως ένας από τους υποψηφίους για τη ρωσική προεδρία.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων Κονσταντίν Καλάτσεφ θεωρεί ότι «η συμμετοχή της Σαμπτσάκ στις προεδρικές εκλογές το πιθανότερο είναι ότι έχει συζητηθεί σε μια κλειστή συνάντηση». Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι ακόμα και αν δεν έχει συζητηθεί, το Κρεμλίνο θα έχει όφελος γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον για τις εκλογές.

«Στην πραγματικότητα», λέει ο Καλάτσεφ, «η ίδια μπορεί να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πιστεύουν πολλοί, και αυτό επειδή είναι γυναίκα, μιλάει ωραία, διαθέτει τις ικανότητες της τηλεπαρουσιάστριας, και μπορεί να αποκρούσει τις ‘επιθέσεις’». Ο ίδιος εκτιμά ότι «για τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ είναι ιδανική υποψήφια» και πως «εάν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Ζιουγκάνοφ ( ηγέτης του ΚΚ Ρωσίας - σ.σ) ή τον Ζιρινόφσκι(ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας- σ.σ), δεν θα υστερήσει». Πιστεύει μάλιστα ότι «η συμμετοχή της Ξένιας θα ανεβάσει το θερμόμετρο της προεκλογικής εκστρατείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ